Hírek

A pápa által jóváhagyott instrukció egy „nagy igen” az életre: nemet mond az emberi jogok megsértésére, a fajgyűlöletre, a rabszolgaságra, a nők, gyermekek és betegek hátrányos megkülönböztetésére. Ahogy egy évszázaddal ezelőtt az egyház bátran védelmébe vette az elnyomott munkásokat, ma azokat a személyeket védelmezi, akiktől megvonnák az élethez való alapvető jogot. A dokumentum elutasítja a mesterséges megtermékenyítést, elfogadhatónak tartja viszont az olyan beavatkozásokat, amelyek a házastársi aktust hozzásegítik a termékenységhez. Az instrukció emlékeztet rá, hogy az „in vitro” megtermékenyítés során rendkívül nagyszámú embrió életét áldozzák fel. Olyan technikáról van szó, amelyben az emberi embriót pusztán sejtek halmazának tekintik.

A pátriárka temetése

A december 5-én elhunyt Alekszij moszkvai ortodox pátriárkát december 9-én temették. A Szentszék küldöttségének élén Walter Kasper bíboros, a keresztény egységtanács elnöke és Roger Etchegaray bíboros állt. Jelen volt Dimitrij Medvegyev orosz elnök és Vladimir Putyin miniszterelnök is. Az észt fővárosban, Tallinban, ahol Alekszij pátriárka született, teret neveztek el róla. A szent szinódus a 62 éves Kirill szmolenszki és kalinyin-grádi metropolitát választotta az orosz ortodox egyház ideiglenes vezetőjévé. Határoztak arról is, hogy január 27-én és 28-án ülésezik az orosz ortodox egyház helyi zsinata, amelyen megválasztják az új moszkvai pátriárkát.

Amerikai püspökök szolidaritása

Az Egyesült Államok püspöki konferenciájának elnöke, Francis George bíboros december 8-án tett rádiónyilatkozata szerint a katolikus főpásztorok nemcsak imával, de a katolikus segélyszervezetek révén anyagilag is szolidárisak a pénzügyi és gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe jutott családokkal. Ugyanakkor az illetékeseket arra szólítják fel, hogy változtassák meg azokat a struktúrákat, amelyek a válsághoz vezettek. Az Egyesült Államok munkaügyi minisztériuma szerint eddig 533 ezer munkahely szűnt meg, és ez 1934 óta a legtöbb. A munkanélküliség aránya 6,7 százalékra nőtt.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .