Hildegard von Bingen gyógymódjai

2. pillér – a kiegyensúlyozott táplálkozás
Mindenekelőtt a gabonaféléket, zöldséget és gyümölcsöt ajánlja fogyasztásra. A gyógynövények és a fűszerek is nagy szerephez jutnak Hildegard konyhájában. Különös figyelmet szentel a tönkölybúzának.

3. pillér – a káros nedvek kiválasztása
A rossz gondolatok és érzések arra serkentik a szervezetet, hogy káros nedveket válasszanak ki. Az egyensúly helyreállításához szükségesnek találja: az érvágást, vérleszívást, az égető hatású gyógynövénykúpok alkalmazását, a böjtölést, a fürdést.

4. pillér – a test regenerálása
Legyen táplálékod a gyógyszered! Használd a természet adta gyógyító szereket! Imádkozzál és dolgozzál! Tarts egyensúlyt alvás és mozgás között! Böjtölj!

5. pillér – a lélek megtisztítása
Lelkünk megtisztításához a hibáinkat erénnyé kell változtatnunk, hogy ismét megteremtsük az egészség alapját, például imával, zenével és meditációval.