Hídépítő iskola Komáromban

Az újraalapítás óta miben tudtak előrébb lépni, ami a körülményeket illeti?

– A normatíva, amellyel a közoktatási feladat átvállalását térítette meg az állam, mindig fenntartói kiegészítésre szorult. Csak így valósulhattak meg a beruházások, amelyeket több évtizede már az államnak el kellett volna végeznie. Nyílászárók cseréje, elektromos felújítás, korszerű konyhaebédlő építése, tornatermi öltözők és vizesblokkok kialakítása, homlokzati tatarozás. Kis lépésekben, de fokozatosan előbbre léphettünk. De tennivaló még akad bőven.


Az állami tantervre épülő programjukban kiemelt szerepe van az idegen nyelvek, az informatika oktatásának és a felekezetek szerinti hitoktatásnak is. Mindezen túlmenően milyen sajátosságokat emelne még ki?

– A keresztény ünnepkörök, nemzeti ünnepeink természetesen meghatározó szerepet töltenek be intézményünk programjaiban, ugyanakkor egyedi lehetőségekkel is élünk: például Klapka György szerepe és a komáromi vár dicső 1848–49-es helytállása, városunk híres szülötte, Jókai Mór életműve, vagy éppen a Trianon által okozott sebek minden Szent Imré-s tanítványt emlékezésre köteleznek. Hadd emeljem még ki, hogy mivel iskolai kápolnánk Avilai Szent Teréz nevét viseli, az október 15-i emléknapon a kicsik imával kérik a névadó oltalmát, az iskolások évfolyamonkénti beosztásban szentségimádáson vesznek részt, míg a város katolikus hívői szívesen látogatják az esti szentmisét.

A Duna túlpartján fekvő Észak-Komárom a Felvidék fővárosa, így kézenfekvő a kérdés, miként tudnak részt vállalni a kapcsolattartásban az ottani magyarsággal.

– A város adottsága, határvárosjellege alkalomszerű kapcsolattartást eredményez az északi Komárom katolikus iskolájával, óvodájával. Ugyanakkor az itteni és a túloldali önkormányzat hosszú évek óta intenzíven szervez közös programokat a Duna két partján élő polgároknak. A mai gyerekeknek már természetes a felvidéki magyarsággal való kapcsolattartás. Ami közvetlenül minket illet, intézményünk biztosít székhelyet a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség Jókai Mór cserkészcsapata Szent László rajának, melynek tagjai zömmel iskolánk tanítványai közül kerülnek ki, vezetőjük pedig intézményünk magyartanára. Szlovák állampolgárságú, magyar nemzetiségű, letelepedési engedéllyel rendelkező kollégánk is van, és számos tanítványunk szintén ilyen státuszban tagja iskolánk nagy családjának.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .