„Híd nélkül csak fecsegés a hit”

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Megyei Kirendeltsége a hit évéhez kapcsolódva hirdette meg a Lelkigondozás Somogyban a hit évében című programsorozatot, amelynek fővédnöke, Szászfalvi László miniszteri biztos megnyitójában arra bátorította a hallgatóságot: „Legyünk hídépítők! A hit életünk megtartója, közösségi dimenziója, s ha nincs hitünk, reménységünk sincs, remény nélkül pedig nem lehet dolgozni, felelősséget vállalva a rászorulókért. Mindannyiunknak szükségünk van a hitre, amely átvisz a túlsó partra, amely hidakat épít és hidakat tart meg. Hídépítőnk, hídemberünk keresztre ment ezért a világért, s e kereszt hitünk középpontja, amely vertikális és horizontális síkon is az Isten és az ember, valamint az ember és ember közötti hídépítésről szól, s meghatározza szolgálatunkat, hivatásunkat, küldetésünket.”


Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár a dunai árvíz elleni védekezésről tartott egyeztetésről érkezett Kaposvárra. Köszöntőjében kiemelte: örül, hogy a pogánynak tartott Somogyország felvállalta ezt a konferenciát, amely azoknak is üzen, akik még nem találták meg a hitet vagy elutasítják azt. Huszonöt, gyermekvédelmi ellátásban nevelkedő gyerek mesélt csíksomlyói élményeiről is. Korábban azt sem tudták, mit jelent a szó: zarándoklat, de az ott átélt események óriási hatással voltak rájuk. Hazafelé a vonaton egy közösen fogalmazott levelet olvastak fel, amelyben arról írtak: nem kötelezte őket senki arra, hogy részt vegyenek a világ magyarságát megszólító eseményen, de szívükben-lelkükben megmozdult valami. Ebben is különleges szerepe van a hitnek, amely idős és fiatal emberek között egyaránt híd lehet.

– A gyermekvédelmi ellátáson túl az értelmi fogyatékosok és az idősek ápolása és gondozása területén dolgozók körében is azt érzékelem, hogy szolgálatuk sokkal könnyebb, ha azt hittel-lélekkel végzik – emelte ki az államtitkár, aki örömét fejezte ki azért is, hogy a XVI. Benedek pápa által meghirdetett hit éve nemcsak a katolikusokat, hanem a református és az evangélikus híveket is megszólította. Mint mondta: abban reménykedik, hogy e konferencia üzenete más megyékbe is kisugárzik.

Balás Béla kaposvári püspök levelében azt hangsúlyozta: csak a „használható” hit válhat híddá, vagyis az, amely nemcsak az ész álláspontja, hanem az akarat és a szív mozdulása is, nemcsak hitvallás, hanem hitélet is. Hit nélkül nincs híd, és híd nélkül csak puszta fecsegés a hit.

Pintér Judit főigazgató, a Szociális Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetője az ellátásban bekövetkezett paradigmaváltásról szólt. A cselekvő hit hídján című előadásában Nyéky Kálmán bioetikus, kaposvári plébános a szeretet etikájáról és a chapmani szeretetnyelvekről beszélt. Laczkó Mihály, a Váci egyházmegye szamaritánus szolgálatának igazgatója a vallás és az irracionalitás kapcsolatáról, a helyes istenképről értekezett, Tóth Istvánné egyetemi adjunktus pedig szemléletes példák sorával támasztotta alá a nevelés szerepét a Hit, remény, szeretet – Falvédőfelirat vagy nevelési alapelv? című előadásában. Ezt követően Nyéky Kálmán atya, Fejér István nagybajomi református lelkész, valamint Smidéliusz Zoltán evangélikus esperes megáldotta a konferencia hallgatóságát, arra buzdítva őket, hogy vállalják bátran a hídépítők szerepét.

Fotó: Kovács Tibor

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .