Híd a falak felett

Akkor szlovák nemzetiségű püspök nem érkezett hozzánk. Idén azonban a szeretet és a megbecsülés jeleként Tomaš Galis zsolnai megyés püspök annak ellenére vállalta a szentkúti imanapon való részvételt, hogy aznap, június 6-án lesz az új nagyszombati érsek püspökké szentelése. A főpásztor a Szentkút című újságban a következőket írta: „Fontosnak tartom ezt azért is, mert az imában itt két nemzet találkozik és forr egységbe!”

Az idei zarándoklaton részt vesz Juliusz Janusz nuncius is. A szervezésbe már bekapcsolódtak a szlovákiai ferencesek, Fülekről, Érsekújvárról több busz érkezik szlovák lelkipásztoraik kíséretében.

Mintha lassan meghallgatást találna a tavaly mondott fohász: „Boldogságos Szűz Mária! Esdd ki számunkra a Lélek megújító erejét, amely arra bátorít, hogy szeressük és becsüljük egymást.” Ennek bizonyítéka Róbert Bezák új nagyszombati érsek nyilatkozata is: „…mindent megteszek azért, hogy öt éven belül megtanuljak magyarul… A beszédünket megelőzi a gondolkodásunk, amit szavakkal kifejezünk, az a szívünkből jön” (Remény, XX. évfolyam 19. szám). Isten új ösvényeket nyit, új emberek által.

Az idei zarándoklat hálaadás ezekért a jelekért, a két egyház közötti kulturális és tudományos együttműködés élénküléséért, kérve, hogy mindkét ország nemzetpolitikáját hassa át az evangélium szelleme.
Hívjuk szlovák és magyar testvéreinket a határ mindkét oldaláról: emeljük a két nemzet fölé az imádság hídját, aminek építése két oldalról kezdődik, az Égre irányul, de csak akkor lesz teljes, ha összeér!

A június 6-ai imanap programja:

9.00-tól csoportok fogadása
10.45 rózsafüzér
11.30 Mária-köszöntő
12.00 Szentmise, a két nemzet fölajánlása a Szűzanyának, a kihelyezett kegyszobor előtt
15.00 Litánia.

Az imádságok latin, szlovák és magyar nyelven lesznek.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .