Helyesbítés

Nemrég itthon is újabb zenekar tűnt fel. Helyes_Beat – ez a neve, hét fiatal alkotja, s kimondott céljuk, hogy itthon is megteremtsék a „mainstream” gospel fogalmát. R&B, pop, funk, soul és jazz is felbukkan a zenéjükben. A frontember és producer Ferencz Péter, avagy Peet, aki az ismert Peet Project zenekar alapítója és vezetője, 2009-ben a Jazzy Rádió országos dalversenyének győztese volt. Új formációjának lemezbemutató koncertjére március 3-án, a fővárosban került sor. „Korszakalkotós, lécfeltevős, makula nélküli koncert volt!” – írta egy rajongójuk a Facebookon.

Kétségkívül: ezek a fiatalok valami egészen újat, frisset nyújtanak, olyat, ami eddig nem volt. Nincs más Isten című lemezükön a legismertebb és legkedveltebb „keresztény slágerek” szerepelnek, csak kicsit másképp, újszerűen feldolgozva, más stílusban, beatesen megszólaltatva. Apropó, beat, illetve helyesbít. Akarva-akaratlanul is asszociálok, valahogy így: a srácok valamin javítanak, valamit kiigazítanak, s ezzel jobbá, profibbá teszik. Hogy mit? Hát, mondjuk a keresztény könnyűzenét! De felmerül bennem a kérdés: vajon nem megy-e a hangzás meg a show a valódi dicsőítés rovására? Mennyire szól ez az egész még Istenről, s mennyire már a zenéről? Szerintem ezt mindenki döntse el maga, hiszen minden nézőpont kérdése: attól függ, ki mire figyel…

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .