Hazátlanoknak, hontalanoknak segítséget!

A Néprajzi Múzeumban június 15-én megrendezett találkozón Hóvári János helyettes államtitkár elmondta: a menekültek világnapján azokról emlékezünk meg, akik üldöztetésnek vannak kitéve nemzetiségük, vallásuk, társadalmi hovatartozásuk miatt, és nem kapják meg a szükséges védelmet hazájukban. Ez a nap azoké a humanitárius dolgozóké, civileké, önkénteseké is, akik fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy a menekültek, hontalanok megőrizhessék emberi méltóságukat, és megtalálják a helyüket a világban. Ma világszerte negyvenhárommillió ember keres menedéket, és közülük hétmillió él veszélyek között.


   
Gottfried Koefner, az ENSZ menekültügyi főbiztosság közép-európai regionális képviseletének vezetője arról szólt, hogy ma is milliókat kellene oltalom alá helyezni, mint a II. világháború után. A menekültek ügye később az 1956-os magyar forradalom kapcsán került a figyelem középpontjába. Akkor az ENSZ kapta meg a menekültkérdés koordinálásának feladatát, és sok állam eltörölte a menekültekkel szemben korábban alkalmazott kvótákat. Ma az Európai Unió az egységes európai menekültügyi rendszer kialakításáért küzd, tizennyolc ország – köztük Magyarország – fogott össze ennek érdekében. Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője megemlítette, hogy a menekültek jogállására vonatkozó, 1951. évi genfi egyezményben – amely idén hatvanéves – olyan elveket fogalmaz meg, mint a szabadság vagy az emberi méltóság, amelyek az Európai Unió alapértékei közé tartoznak.
   
Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója kijelentette, hogy Magyarország kiemelt figyelmet szentel az ügynek, amit az is bizonyít, hogy 1990-től kezdve mintegy százezer menekültet fogadtunk be.
   
A konferenciához kapcsolódóan kiállítást tekinthettek meg a résztvevők, amely a II. világháború során hazánkba fogadott lengyel menekültek, az 1956-os forradalom utáni mintegy kétszázezer magyar menekült, a kilencvenes évek elején Magyarországon menedéket kapott mintegy hetvenezer, a délszláv polgárháború elől menekülő ember és a napjainkban Líbiából menekülők történetét- helyzetét mutatta be.

 

fotó: Szilágyi Béla

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .