Hazataláltak a piarista diákok

„Örüljetek ennek az új iskolának, hiszen számotokra épült. Ezt az ajándékot akkor fogadjátok jól, ha mindent, a szellemi, személyes és közösségi gyarapodást, amelyre itt az évek során szert tesztek, egykor majd mások javára fordítjátok. A hála nagyszerű megnyilatkozása az, ha másoknak adjuk tovább a jót, amelyet mi magunk kaptunk” – hangsúlyozta Labancz Zsolt, majd átadta az épület kulcsait Vízhányó Zsolt igazgatónak.

 Díszmenet a Belvároson át

„Most, hogy »hazavittük« az iskolánkat, a tanrendnek megfelelően folyik tovább a tanítás” – mondja az igazgató. Az eddigi szűk, zsúfolt tantermek helyett kényelmes, kulturált környezetben folytathatják tanulmányaikat a piarista diákok. Új otthonukban a tervek szerint kiállításon idézik majd fel a régi iskola hangulatát. Felújított bútorokban helyezik el a nemzetközi hírű fizika- és biológiaszertár, valamint a kőzettár eddig rejtve maradt kincseit, muzeális értékű műszereit, oktatási és szemléltető anyagait.

„Örülök, hogy hazataláltunk” – mosolyog meghatottsággal a szemében Jelenits István tanár, aki az ünnepi menetben együtt gyalogolt a régi és a mai diákokkal. Az ő tartományfőnöksége idején, 1995-ben kapta vissza a piarista rend az épület tulajdonjogát. Jelenits atya még azokhoz tartozik, akiket személyes emlékek fűznek az épülethez, hiszen diákéveit e falak között töltötte. „Ha visszanézünk a Mikszáth téri épületre, akkor éljük át igazán, hogy az kényszertartózkodási hely volt számunkra. Megszoktuk és megszerettük, de az a természetes, hogy olyan helyre jussunk, ahol valóban otthonra lelhetünk az iskolánkkal. A főváros szívében álló régi-új épület által biztosított lehetőségeket nekünk, idősebbeknek, a fiatal tanároknak, rendtársaknak és diákoknak kell kihasználnunk, lélekkel betöltenünk” – véli Jelenits István.

Csaknem háromszáz éve, 1717-ben kezdte meg oktatónevelő tevékenységét a piarista rend Pest első és sokáig egyetlen gimnáziumában. A polgárok és a szegényebb emberek gyermekei örültek, hogy olyan iskolába járhatnak, amely akár az egyetemre is felkészíti őket. AII. világháborút követően ugyan megindult a piaristáknál az általános iskolai oktatás, de az 1948-as államosítás elvette az atyáktól az alapfokú tanítás lehetőségét. Középiskolájuk Ady Endre Általános Gimnázium néven működött tovább, de 1950-ben ismét rendi vezetés alá került. 1953 őszén az épületet az állam az ELTE használatába adta, így a piarista diákok attól kezdve a Mikszáth Kálmán téri épületben folytatták tanulmányaikat. A gimnáziumban 2002 óta hat osztályos tanrend szerint folyik az oktató-nevelő munka.

Fotó: Cser István

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .