„A házastársad Isten üzenete a számodra”

Fotó: Lambert Attila

 

A szentmisén részt vettek a Házasság Hete idei arcai – Zámbori Soma színművész és felesége, Fazekas Rita. Az ünnepen a korábbi évek Házasság Hete arcai közül is többen jelen voltak. A rendezvénysorozatot lezáró ünnepi szentmisén a családot és a házasságot központba állító lelkiségi mozgalmak képviselői is megjelentek.
Bíró László püspök az ünneplőket köszöntve elmondta, hazánk a család évére, a Katolikus Egyház a dublini családok találkozójára készül. Nem véletlen, hogy a család oly sokszor kerül a figyelem középpontjába, hiszen a kezükben van a jövő. Ez a hét a párbeszéd hete volt, amikor a világnézeti, felekezeti különbségeken túllépve álltunk ki a házasság értékei mellett. „Azokért a házaspá-
rokért is imádkozzunk ma, akik küszködnek, akik nem tudják úgy megélni Krisztus teljes szeretetét, mint ahogyan azt tervezték.”
Bíró László püspök szentbeszédében az olvasmányra utalva – mely Isten és Noé szövetségéről szólt – azt emelte ki, hogy most is egy szövetséget ünneplünk: azt, amelyet Isten az emberrel köt a házasság szentségében. A mai alkalom egyúttal nagyböjt első vasárnapja is. Ferenc pápa hamvazószerdán mindannyiunknak üzent: „Állj meg, nézz és térj vissza!” A házasság hetében megálltunk, kiléptünk egy pillanatra a hétköznapok taposómalmából, azért, hogy önmagunk legyünk. Tettük ezt a házastársunkra, a gyermekünkre és a nagyszülőkre tekintve.
Az MKPK családokért felelős püspöke szentírási helyek magyarázatával folytatta prédikációját. A teremtés és az Újszövetség hajnalán is ott van a házasság. A Teremtés könyvében olvashatjuk, hogy Isten férfinak és nőnek alkotta meg az embert. Ez az első házasságkötés. Isten képmása nem a férfi, hanem a férfi és a nő együtt. Ma ideológiai diktatúrában élünk. XVI. Benedek pápa fogalmazta meg, hogy az egyformaság ideológiája a férfit és a nőt tagadja meg, ez pedig azt jelenti, hogy az ember szembefordul a Teremtővel és önmagával is. Az ember igaz környezete az Isten. XVI. Benedek pápa azt is mondta, hogy minden egyes ember Isten üzenete, logosza. „A házastársad Isten üzenete a számodra.” A két logosz pedig úgy közeledhet egymáshoz, ha dialogosszá válik, azaz párbeszédbe kezdenek egymással.
A következő szentírási hely a második teremtés­elbeszélés, melyben Isten nem alkotja meg rögtön a nőt. „A férfi ott kóvályog a nagyvilágban, nevet ad az állatoknak, ám nem találja meg a társát. Miért nem? – tette fel a kérdést Bíró László püspök. Mert nincs, akivel kommunikáljon.” Isten tehát megalkotja az asszonyt, az igaz társat. Ebben a szövegben azt is olvashatjuk, hogy az ember megszegi Isten parancsát, majd „kötényt aggat maga elé”, azaz eltávolodik a párjától. Ez a kötény egy hasadást szimbolizál: ha az ember szembefordul Istennel, akkor elhidegül a házastársától is. Mert az isten- és az emberkapcsolat összetartozik. „A hit válsága a házasság válságát eredményezi” – mondja XVI. Benedek pápa. Ez igaz, és nekünk az a hivatásunk, hogy visszaállítsuk a házasság méltóságát.
János evangéliuma egy menyegzővel kezdődik – Jézus megmenti az ünnepet, megment egy házasságot. Sok házaspár ünnepli meg a találkozásuk, az eljegyzésük évfordulóját. Ahol ezt már nem ünneplik meg, az a házasság bajban van. Az is fontos, hogy imáinkkal bevonjuk Jézust a házasságba.
Az Efezusiaknak írt levélben olvashatjuk: „Az asszonyok engedelmeskedjenek férjüknek, akárcsak az Úrnak, mert a férfi feje az asszonynak, amint Krisztus is feje az egyháznak; ő a test üdvözítője. De mint ahogy az egyház Krisztusnak van alárendelve, úgy az asszonyok is mindenben a férjüknek. Ti férjek, szeressétek feleségeteket, ahogyan Krisztus is szerette az egyházat! (…) Nagy titok ez; én pedig Krisztusról és az egyházról mondom!” (Ef 5,22–25; 32) Az esküvő nem egy szertartás csupán, nem csak egy papír, hanem felette nagy titok. A házasság nem csak két ember ügye, hanem misszió, az az Egyházban az Egyházért köttetik. Szent II. János Pál mondja, hogy a házasság a család evangéliuma. A házasság, a család nem az evangelizáció tárgya, hanem alanya. „Nekünk tovább kell evangelizálnunk, úgy, ahogyan azt ezen a héten is tettük” – fejezte be szentbeszédét Bíró László püspök.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .