Három napig tartó lakodalom

Fotó: Papp Flóra

 

Mint a legtöbb kislány, Bódi Mária Magdolna is arról álmodott, hogy felnőve királyné lesz. Ám az ő királya nem egy volt a földi uralkodók közül, hanem maga Jézus Krisztus. Az 1921-ben zsellércsaládba született Magdi a kor előírásai szerint törvénytelen származása miatt nem léphetett szerzetesrendbe, a világban kellett Jézus Krisztus jegyesévé válnia. Méghozzá olyan helyszínen, ahol csak kevesen keresték volna Istent: a balatonfűzfői vegyi üzemben. Jegyesével nem hét határra szóló lakodalomban kelt egybe, hanem a vértanúságban: Magdit 1945-ben Litéren meggyilkolta egy orosz katona, miközben a munkáslány a barátnőit védte az erőszaktól. „Uram, Királyom, végy magadhoz!” – ezek voltak az utolsó szavai.
Mivel Bódi Mária Magdolna hitéletének egyik sarokköve volt a jegyesével, az Eucharisztiában jelen lévő Jézussal való találkozás, boldoggá avatásáért imádkozva már tavaly is rendhagyó lakodalomba, ötvenórás szentségimádásra hívta a környék híveit Laposa Norbert plébános és három balatonfűzfői fiatal: Tóth Ágota és húga, Eszter, valamint Palásthy István. A maratoni szentségimádást idén országosan is meghirdették, és fiatalokat megszólító kísérőprogramokkal – például ingyenes strandolási lehetőséggel – is kiegészítették. Így jött létre a Balatoni Katolikus Találkozó, röviden a Balakat.
A rendezvény június 28-án, a balatonfűzfői Jézus Szíve-plébániatemplom búcsúnapján bontott vitorlát. Laposa Norbert plébános köszöntőszavai után Fábry Kornél, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) főtitkára tartott előadást, melyben ismertette a 2020-as találkozó célját és programjait, majd részvételre buzdította a megjelenteket. „Egy lagzin sokkal jobb ott lenni, mint megnézni a róla készült videót” – fogalmazott Fábry Kornél.
A búcsúi szentmisét Márfi Gyula veszprémi érsek mu­tatta be, a találkozón részt vevő lelkipásztorokkal, köztük Fábry Kornéllal együtt, aki a homíliát is mondta. A NEK főtitkára a prédikációjában minél gyakoribb szentáldozásra biztatta a híveket. „Jézus legnagyobb ajándéka ő maga. Ki vagyok én, hogy visszautasítsam?” – tette föl a kérdést Fábry Kornél, majd kifejtette: amikor a Miatyánkban a mindennapi kenyérért könyörgünk, nemcsak a napi betevőt értjük e kifejezés alatt, hanem Az Élet Kenyerét is. A nap programját az Oltáriszentség ünnepélyes kihelyezése, szentségimádás, majd zenés dicsőítés zárta.
Június 29-én a reggeli ima után műhelyfoglalkozásokon vehettek részt az érdeklődők. A templom mögötti romnál eközben kerekasztal-beszélgetés kezdődött Bódi Mária Magdolna életéről Kovács Elemérné Bódi Máriával, a vértanú unokahúgával, Tornyos László litéri lakossal, Magdi tiszteletének egyik felélesztőjével, Laposa Norbert plébánossal, valamint Tóth Eszterrel, a találkozó egyik szervezőjével.
A beszélgetőtársak elmondták, hogyan kerültek kapcsolatba Bódi Mária Magdolnával. Személyesen egyikük sem ismerhette a vértanút, még az unokahúga, Mária sem, hiszen két évvel Magdi halála után született. Édesapja – a vértanú lány bátyja –, valamint a család többi tagja azonban gondoskodott arról, hogy Magdi emléke ne halványuljon el a családban. Ezeket a történeteket idézte föl Mária. Tornyos László ehhez kapcsolódva elmondta: a kommunista rendszer mindent megtett azért, hogy Magdi vértanúságát elrejtsék az emberek elől, de legalábbis kisebbítsék. Sokan ma is úgy vélekednek, a boldoggá avatott lány csupán egy volt a sok közül, akit bántalmaztak a szovjet katonák. Az idős úr Litéren nőtt fel, de csak középiskolás korában, egy osztálytársa édesapján keresztül értesült arról, hogy szülőfalujában mi történt egy fiatal lánnyal a II. világháború utolsó napjaiban. Tóth Eszter úgy fogalmazott: a Balaton keleti csücskét teljesen áthatja Magdi lelkisége. Bár a vértanúság helyszíne Litér, Eszter még a balatonfűzfői templomba sem tud belépni anélkül, hogy ne gondolna rá.
A beszélgetés folytatásában arra a kérdésre keresték a választ, miben lehet példakép a huszonévesen vértanúvá lett lány. Laposa Norbert plébános hangsúlyozta, azt kell megmutatni, hogy milyen volt Magdi valójában. Két műszakban dolgozott a balatonfűzfői vegyi gyárban, s emellett igyekezett imádságos életet élni és közösségi munkát végezni. „Amikor rohanunk, vajon megéri-e sietnünk oda, ahová tartunk, tényleg jó hely-e az, ahová szaladunk? Nem biztos, hogy megéri, ha van helyette más választásunk” – mondta Laposa Norbert.
Az esetleges boldoggá avatással kapcsolatban Tóth Eszter arról beszélt, hogy korábban főként szent életű papokat, szerzetes nővéreket, uralkodókat kanonizáltak, de a XXI. században elérkezett annak az ideje, hogy egy egyszerű munkáslány is a szentek közösségébe lépjen. Ferenc pápa nagy hangsúlyt helyez rá, hogy hétköznapi embereket is a szentek és a boldogok sorába iktasson. Laposa Norbert hozzátette, a boldoggá avatásra meg kell érnie az időnek, addig pedig az a feladatunk, hogy megértsük, mit tett, és hogyan élt Bódi Mária Magdolna, milyen volt életszentsége.
A délutáni szabadprogram után Béri László Renátó kármelita szerzetes tartott előadást. Jézus egy mondatáról elmélkedett, amely János evangéliumában olvasható: „ti pedig énbennem, és én tibennetek” (Jn 14,20). Kifejtette, az „én tibennetek” azt jelenti, hogy minden emberben jelen van a szentháromságos egy Isten. Semmilyen feltételnek nem kell megfelelnünk ehhez, csupán rá kell ébrednünk, hogy így van. A „ti pedig énbennem” alatt Jézus azt érti, hogy benne vagyunk Isten jelenlé­tében, Isten körülöttünk van. A minket körülvevő világnak részei az embertársaink is, akik valamennyien utak, hidak, kapuk Istenhez. Az esti program lelki beszélgetésekkel folytatódott, és egy különleges szentmisével, amely éjfélkor kezdődött a templomromnál.
Június 30-án, a reggeli ima után Versegi Beáta-Mária nővér, a Nyolc Boldogság közösség tagja tartott előadást, amely segített ráhangolódni a szentmisére. Beáta nővér úgy fogalmazott, a háromnapos találkozó során egy mese vált valósággá: Balatonfűzfőn három éjjel és három napon át tartott a lakodalom Jézussal, a jegyessel. De Jézus nemcsak három napig akar velünk maradni, hanem egy egész életen át és az örökkévalóságban is. Ehhez igyekezett segítséget nyújtani Beáta nővér, amikor a szentmise részeit elemezve fölkészítette a híveket a szentáldozásban létrejövő találkozásra. Hangsúlyozta, Jézus jelenléte az életünkben nem azt jelenti, hogy megoldódnak a problémáink, ám a problémák közepette is észrevehetjük, hogy Jézus itt van közöttünk.
A vasárnapi szentmisét Tamás Zoltán újmisés lelkipásztor mutatta be, aki a záróáldás után újmisés áldásban részesítette a megjelenteket. A szertartás után a templomkertben szeretetvendégségen látták vendégül a résztvevőket. A találkozót vasárnap este közös imádság zárta, melyet Csernai Balázs veszprémi egyetemi lelkész vezetett.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .