Hálaadás és megerősítés

Veres András megyés püspök az író Németh László gondolatait idézte, aki arra hívta fel felesége figyelmét házassági évfordulójuk alkalmából, hogy három közös alkotásuk van: a család, az irodalom és a kapcsolatuk, amely az ötödik évtizedébe lépett. A hálaadáson jelen lévő párok szép száma arról tanúskodik, hogy a házasságnak nemcsak múltja, de jelene és jövője is van. És ahogy az egyházat sem tudják legyőzni, úgy a házasság szentségét sem lehet megsemmisíteni, hiszen az elköteleződés vágya ott él a férfiban és a nőben – hangsúlyozta a főpásztor.


A házasság Isten által rendelt közösség, amely képes biztosítani a felek boldogságát, erőt meríthetnek belőle a nehézségek leküzdéséhez és tanúbizonyságot tehetnek az Úr gondviseléséről. Homíliája végén II. János Pál pápa gondolatait idézte a püspök: a gyermekek a házastársak szeretetének bizonyítékai, viszont minden meg nem született gyermek gyengíti az egymás iránti szeretetet. Ahol nincs igazi elköteleződés, ott végül el is tűnik a szeretet – zárta beszédét Veres András.

A szentmise után olvasták fel a jubiláló párok nevét, akik átvehették a megyés püspök köszöntő szavait tartalmazó, névre szóló emléklapjukat, valamint egy lakatot, amelyet az összetartozás és az együtt töltött évek jelképeként mindenki elhelyezhetett a templom mellett található kovácsoltvas korláton. Az egyházmegyei Martinus könyvesbolt ajándékcsomagokkal kedveskedett a jubiláló házaspároknak.

Az ünneplés a szentmise után sem ért véget, hiszen a résztvevőket ebédre is meghívták, melyet a Brenner iskola udvarán felállított sátorban fogyaszthattak el. Délután a jubilánsokat az egyházmegyei múzeum és könyvtár munkatársai várták ingyenes tárlatvezetéssel.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .