Hajléktalanokkal a hajléktalanokért – hajnalig

A hajnalig tartó rendezvény legfőbb célja az előítéletek és a közöny falainak lebontása volt. A programban szerepeltek tűzzsonglőrök, voltak zenés performance-ok, egyetemisták és hajléktalan költők olvastak fel verseikből, kérdések és válaszok hangzottak el a hajléktalanságról, és forró tea mellett éjszakába nyúló beszélgetések is zajlottak. És gyűltek adományok is, amelyeket a szegedi egyetemi lelkészség hajléktalanokat látogató csoportja oszt majd szét a kedd estéken útjára induló „teajárat” alkalmával.

A szervezők sikeresnek mondhatják a rendezvényt: az adományok mennyiségét és a résztvevők számát tekintve mindenképp. A hajléktalanok hálásak az értük szervezett éjszakáért s az adományokért. Ugyanakkor ennél többet szeretnének elérni: hogy minél több ember számára világossá váljék, hogy szegényeiért, elesettjeiért, hajléktalanjaiért a társadalom egésze felelős. Fel kell ismerni, hogy mindenkinek adódik lehetősége a segítésre. – Észrevettünk azonban valamit, amit fontosnak tartunk. A szervező csapat egyre erősebb. Lassan nem tudjuk, hogyan adjunk munkát az összes jelentkezőnek. Egyre olajozottabb a gépezet, s egyre több hajléktalanokkal foglalkozó szegedi szervezet és csoport keres meg minket – mondja az egyik szervező. – Egy ideje működik egy műhely Szegeden, amely a hajléktalanokkal foglalkozó szociális munkásoktól az önkéntesekig sok mindenkiből áll. Eseteket beszélnek meg, tapasztalatokat cserélnek, s ami a legfontosabb: összefognak. Így sokkal nagyobb hatékonysággal végezhetik a munkájukat. Ez a csoport jelezte, szívesen lennének benne a szolidaritás éjszakájának előkészítésében. Ezek alapján bízvást állíthatjuk, a szolidaritás éjszakája lassan egy olyan összefogás része lesz, mely sokkal erősebben és okosabban vághat neki évente a feladatnak, hogy a hajléktalanok helyzete javulhasson Szegeden.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .