Hagyomány – modern formákba öntve

A Nagytétényi Kastélymúzeumban idén is kortárs iparművészek által feldíszített fenyőfákat láthat az odalátogató december 5-től. A magyarországi késő barokk építészet egyik remekműve, a Száraz-Rudnyánszky-kastély ötszáz év lakberendezését mutatja be állandó kiállításával. A történelmi enteriőrök, valamint a modern formákat, motívumokat is hordozó karácsonyfák együtt kölcsönöznek ezekben a hetekben bensőséges, ünnepi hangulatot az épületnek. Mindegy, hogy textilből, üvegből, bőrből, fémből, papírból vagy termésekből és mézeskalácsból készül a dekoráció, a fa díszei mindig magukban rejtik a hagyományos jelképeket – megjelenítik az üdvtörténet állomásait, a fény győzelmét. A kastélymúzeum, mint az Iparművészeti Múzeum filia intézménye, évek óta figyelemmel kíséri a kortárs iparművészet alakulását, jelenségeit és sikereit. E kapcsolat eredménye a karácsonyi kiállítás, amely idén hetedik alkalommal nyílt meg. Több mint negyven kiváló, kísérletező kedvű kortárs iparművész kapott lehetőséget, hogy legmerészebb terveiket megvalósítva karácsonyfákká varázsoljon fenyőfákat. A mindig újabb, egyre kreatívabb ötletekkel jelentkező művészek között évről évre egyre több fiatal diplomással is megismerkedhet a nagyközönség. Hétvégenként, valamint a két ünnep között a kiállításhoz kapcsolódva komolyzenei koncertek, gyermekelőadások is várják a látogatókat. A karácsonynak ugyanakkor nemcsak a dekoráció adja meg a hangulatát, hanem a hagyományos ételek is. Hétvégenként méz-, gyógytea- és borvásár várja a látogatókat, ahol számos finomságot beszerezhetünk az ünnepi asztalra. Közben pedig sült almát és forralt bort kóstolhatnak, akiket elvarázsolt a karácsonyi hangulat.

(A kiállítás január 3-ig várja a látogatókat. A múzeum hétfőnként, valamint december 24-én, 25-én, december 31-én és január 1-jén zárva tart.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .