Háború Kelet-Aleppóban – magukra maradt gyerekek a romok között

 A Caritas kommunikációs vezetője „az emberi képzelőerőt meghaladó” mértékű pusztításról beszélt a Vatikáni Rádió angol nyelvi szerkesztőségének adott interjúban. Kelet-Aleppó egyes körzetei oly mértékben elpusztultak, mintha nukleáris bomba robbant volna. Egy összeomlott ház romjai között hat gyermeket találtak, akik magukra hagyatva próbáltak gondoskodni egymásról. A legnagyobb tizenkét éves, a legkisebb mind­össze kilenc hónapos volt.
A Caritas Internationalis és más segélyszervezetek továbbra is mindent megtesznek azért, hogy felhívják a figyelmet a kétségbeejtő humanitárius válságra a szíriai Aleppóban, amely a polgárháború egyik fő hadszíntere volt. A városban 1,8 millió ember nem jut vízhez; a keleti városrészekben pedig, amelyeket csak tavaly decemberben adtak fel a lázadók, még rosszabb a helyzet: élelem alig van, nincs áramszolgáltatás, fűtés, és teljes negyedek dőltek romba.
Patrick Nicholson a saját szemével látta számos természeti katasztrófa, többek között a 2006-os cunami és több földrengés következményeit, de az Aleppó keleti részén végbement pusztítás bármelyiket felülmúlja, állítja. A város számtalan lakója kilátástalan helyzetben él, híján az alapvető élelmiszereknek, a tiszta víznek, a fűtésnek, a megfelelő hajléknak.
Miközben a Caritas csapatával bejárták Kelet-Aleppót, rátaláltak a hat gyerekre, akik szüleik nélkül éltek hajdani otthonuk romjai között. Az, hogy a kilenc hónapos kisbaba életben maradt ebben a helyzetben, csodaszámba megy – hangsúlyozta Nicholson. Ugyanaznap találkoztak másik három gyermekkel is, akik szintén magukra hagyatva éltek. Ez, sajnos, nem egyedi eset a háború tépázta városban.
A kilátástalan körülmények ellenére sokan tesznek tanúságot szolidaritásukról, gondoskodnak azokról, akiknek semmijük sem maradt, és próbálják a béke légkörét megteremteni a városban, amely a szíriai polgárháború iszonyatának jelképévé vált.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .