„Ha nincs párbeszéd, csak az erőszak folytatódhat”

Minderre azt követően került sor, hogy Izrael katonai offenzívával kívánta megelőzni a Hamász rakétatámadásait: egy héten át tartó rendszeres bombázás után szárazföldi erőkkel behatolt a Gázai övezetbe. A fegyveres harcok során eddig közel kilencszáz palesztin – köztük több száz gyermek és nő -, valamint tizenöt izraeli vesztette életét. A palesztin sebesültek száma meghaladja a háromezret. Dzsakartától Québecig százezrek tüntettek a lakosságot sem kímélő véres izraeli beavatkozás ellen. Több ország vezetői pedig a konfliktus exportálásától óvnak. „Nem hallgathatunk az erőszak és az igazságtalanság láttán, de hirdetnünk kell a kiengesztelődést” – fogalmazott az európai és észak-amerikai püspökök delegációját vezető Patrick Kelly liverpooli érsek.

Hasonlóan határozott hangnemben ítélte el a jelenlegi közel- keleti konfliktust Renato Martino bíboros, az Igazságosság és Béke Pápai Tanács elnöke, aki egy interjúban hangsúlyozta, hogy „ha nincs párbeszéd, csak az erőszak folytatódhat”. De az erőszak nem oldja meg a problémákat, amint azt a történelem bőségesen bizonyítja. Senki sem tekint a másik érdekére, csakis a magáéra. De az egoizmusnak a másik iránti gyűlölet a következménye, a szegénység és az igazságtalanság.

És az árat mindig az ártatlan lakosság fizeti meg. „A gázai körülmények egyre inkább egy nagy koncentrációs táborhoz hasonlítanak – állapította meg Martino bíboros, majd hozzátette: A szentföldi békéhez arra van szükség, hogy mindkét fél akarja, »merthogy mindkét fél vétkes«. Izraeliek és palesztinok ugyanannak a földnek a gyermekei, és szét kell őket választani, mint a testvéreket szokás. De ez egy olyan dolog, amit »a világ« sajnos nem ért meg. Ha nem képesek megegyezni egymással, akkor valaki másnak kellene kötelességének éreznie, hogy erre rábírja őket. A világ nem állhat, és nem nézheti tétlenül, ami történik. Ha megvalósulna a béke a palesztinok és az izraeliek között, annak az egész Közel-Keletre nézve felbecsülhetetlenül jó hatása volna.”

A Nemzetközi Karitász elnöke, a hondurasi Oscar Rodriguez Maradiaga bíboros azonnali tűzszünetet követelt a Gázai övezetben, hogy a sebesülteket orvosi segítségben lehessen részesíteni. Nincs megfelelő mennyiségű élelem és gyógyszer. A polgári lakosságot humanitárius katasztrófa fenyegeti – hangsúlyozta a főpap. Rowan Williams canterburyi anglikán érsek a gázai háborúról nyilatkozva megjegyezte, hogy a kölcsönös fenyegetőzés és megtorlás ördögi köre pusztán nyomort és bizonytalanságot eredményez a térség lakói számára. Bár a béke nem törli el a múlt minden bűnének emlékét, mégis az egyetlen alap, amelyre az izraeli és a palesztin nép jövőjét építheti.

Samuel Kobia tiszteletes, az Egyházak Világtanácsának főtitkára levelet intézett a tagegyházakhoz, kérve, hogy a keresztények az egész világon imádkozzanak a Közel-Kelet békéjéért. Felhívást intézett a szembenálló felekhez, hogy mielőbb állítsák vissza a tűzszünetet a Gázai-övezetben. Vessenek véget az ellenségeskedésnek, és kötelezzék el magukat újra a tárgyalások mellett. Egyezményben biztosítsák az igazságos és tartós békét a palesztinok és az izraeliek számára. Kobia tiszteletes emlékeztet rá, hogy a jogtalan megszállás két nemzedék életét rabolta el, és reménytelenséggel, valamint gyűlölettel fenyegeti a következő generációt.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .