Ha Isten él benned, több nem kellhet

Fotó: Lambert Attila

 

 

Várnai László plébános házigazdaként köszöntötte a nagyszámú közösséget, majd Lobmayer Ágnes M. Judit, a Boldogasszony Iskolanővérek tartományfőnöknője szólt a megjelentekhez.
A jótékonysági körút bevételével a rend szovátai Marianum lelkiségi-kulturális központját támogatják. A tartományfőnöknő elmondta, ez a vidék több szálon is kötődik a rend történetéhez. A II. világháború előtt itt is voltak oktatási intézményeik, a kommunizmus alatt pedig az itt található nyaralóban húzta meg magát üldözött közösségük. Külön köszönetet mondott Csaba testvérnek építő-teremtő szavaiért, valamint Barna Katának és Barna Tamásnak, akik évek óta szervezik ezt a programsorozatot.
Böjte Csaba ferences szerzetes, a dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője a missziós körútról elmondta: nyáron a Balaton környékén „a legnagyobb az egy négyzetméterre jutó magyarok sűrűsége”, ezért tartja fontosnak, hogy a szórakozási, kikapcsolódási és sportolási lehetőségek mellett a vallásos „kínálat” is megjelenjen. Az adakozó kedvnél is lényegesebb, hogy e szentmisék segítsenek bennünket a megtérésben.
„Az irgalmasság rendkívüli szentévében mindenki az irgalomról beszélt, kevesebb szó esett Isten igazságosságáról, Isten törvényeiről. Ezért is szeretnék e missziós körút során a tízparancsolatról elmélkedni” – kezdte szentbeszédét Böjte Csaba. Felidézte: Szent László király I. Géza halála után egy polgárháború sújtotta Magyarországra tért vissza. Uralmának megszilárdítása után megalkotta törvényeit, melynek alapja a tízparancsolat volt. Ennek első parancsa így szól: „Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!” Ezt a parancsot Jézus Krisztus sem törölte el, sőt, megerősítette.
Sokszor úgy érezzük, betartjuk a parancsokat: nem káromkodunk, nem is lopunk, vasárnap elmegyünk a szentmisére. De vajon ez azt is jelenti, hogy Istent imádjuk, méghozzá mindennél jobban? – vetette fel a ferences szerzetes. – A mai ember imádja a feleségét, a focicsapatát, esetleg a nemzetét, de az Isten iránti szeretet gyakran megbicsaklik. A reneszánsz kortól Európában az ember került a középpontba. Ha a másik embert „imádjuk”, az azt is jelenti, hogy olyasmit várunk el tőle, aminek nem tud eleget tenni. Az ember életét ugyanis csak Isten tudja kiteljesíteni.
Böjte Csaba közelmúltbeli iraki látogatásáról is beszélt. Elmondta: Moszult – melyet korábban Ninivének hívtak – néhány ezer fiatal foglalta el, elsodorva a nagyszámú katonaságot. Több mint négyszázezer keresztény menekült el innen. A látogatás apropója az volt, hogy az Iszlám Államtól visszafoglalt Moszul súlyosan megrongálódott keresztény templomait ismét élettel töltsék meg. A káld és szír főpa­pok egy-egy olajfacsemetét adtak a híveknek: ültessék el a véráztatta földbe, hogy majd annak árnyékában beszélgethessenek a korábban szemben álló felek utódai a békéről. Az egyik templomfalon mérhetetlenül sok lövésnyom látszott, itt végezték ki a keresztényeket, majd célba lövésre, gyakorlatozásra használták a falfelületet. „Nem kaptam levegőt, azon gondolkodtam, hogy az ember hogy lehet ilyen állat? Valaki mellettem egy papírfecnit vett fel a földről, melyen a »nada te turbe« szavakat lehetett kibetűzni. Ez egy taizéi ének: »Ne félj, ne aggódj.« Nagy Szent Teréz imádsága jutott eszembe: »Semmi se bántson, semmi se fájjon, ha Isten él benned, több nem kellhet.« Ekkor nagy nyugalom töltötte el a szívemet, a keserű gyászt elfújta a szél – ha Isten él bennem, több nem kellhet. Éreztem, hogy Isten azt mondja: ha szeretsz engem, ha tudsz engem imádni, akkor bármi is történik, én ott vagyok neked, ott vagyok veled.”
Nincs más dolgunk ezen a földön, mint Istent imádni – hangsúlyozta Böjte Csaba. – Nem a birtoklással, a hatalom megszerzésével kell foglalkoznunk. Ha hétmilliárd ember arra törekszik, hogy nagy vagyont szerezzen magának, akkor szükségképpen egymás torkának fognak ugrani. Ha Istent imádva megtanuljuk egymást szeretni, akkor új korszak köszönthet be itt, a Kárpát-medencében is.
A magyar nép készül a 2020-as eucharisztikus világkongresszusra. „Milyen jó lenne, ha erre az alkalomra templomainkat belaknánk!” Csaba testvér mindenkit arra hív, hogy hetente egy órát töltsön az Oltáriszentség imádásával. Ezért is hozta létre az Oltáriszentség Testvériségét. A Magnificat.ro honlapon be lehet majd jelölni egy kis szívvel, hogy ki mikor fog imádkozni az Oltáriszentség előtt. „Azt szeretném, hogy ez a naptár ragyogjon a sok kis szívtől. Imádjuk, szeressük az Istent szívünk minden erejével!” – zárta szentbeszédét Böjte Csaba ferences szerzetes.
A szentmisén a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkórus énekelt, majd Kodály Zoltán és Kocsár Miklós műveiből adott hangversenyt.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .