Győri kilátások

Egy uniós támogatású projektnek köszönhetően a tervből hamarosan valóság lesz, ráadásul számos további fejlesztési elem is kiegészíti az egyházmegye szíve, a Káptalandomb kitárulását a nagyközönség előtt. November utolsó napján tenyér- és lélekmelengető adventi teával kínálták a sajtótájékoztatóra érkező vendégeket abban az újonnan megnyitott fogadóban, amelynek egyik fala mintha a győri vár egy darabja lenne. Valóban az, s a kincskeresésre hívogató épület (egykor polgármesteri lakás) megannyi részlete szinte tömör összefoglalása a bő félmilliárd forint költségvetésű fejlesztésnek: az épített örökséget és eddig rejtve őrzött tárgyi értékeket mutatnak be itt a turisták számára, akik testi-lelki felüdülésre is találhatnak a Káptalandombon. A teázót, tájékoztatópultot és kiállítótermeket is magában foglaló Bástya Múzeumház mellett a bazilika két felújított termében hamarosan kiállítások nyílnak. Közvetlen közelében turisztikai fogadót, pihenőudvart alakítanak ki a zarándokok számára, ahol információs rendszer is segíti az értékek felfedezését.

A legnagyobb újítás kétségkívül a Püspökvár tornyának megnyitása lesz 2012 tavaszán. Az egyes szinteken több tárlatot is megtekinthetnek majd az érdeklődők. A kiállítások és a csodálatos körpanoráma egyaránt emlékezetükbe idézheti majd az egyháznak a kultúra területén betöltött meghatározó, alkotó és közvetítő szerepét.

A projekt nem csupán Győrt, hanem a zarándokhelyként ismert lébényi Szent Jakab-templomot és az utóbbi években kihasználatlanul álló plébániaépületet is érintette. Az előbbi új tetőt és homlokzatot kapott, az utóbbi pedig igényes zarándokfogadóvá és kiállítótérré alakult.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .