Győri kilátások

Egy uniós támogatású projektnek köszönhetően a tervből hamarosan valóság lesz, ráadásul számos további fejlesztési elem is kiegészíti az egyházmegye szíve, a Káptalandomb kitárulását a nagyközönség előtt. November utolsó napján tenyér- és lélekmelengető adventi teával kínálták a sajtótájékoztatóra érkező vendégeket abban az újonnan megnyitott fogadóban, amelynek egyik fala mintha a győri vár egy darabja lenne. Valóban az, s a kincskeresésre hívogató épület (egykor polgármesteri lakás) megannyi részlete szinte tömör összefoglalása a bő félmilliárd forint költségvetésű fejlesztésnek: az épített örökséget és eddig rejtve őrzött tárgyi értékeket mutatnak be itt a turisták számára, akik testi-lelki felüdülésre is találhatnak a Káptalandombon. A teázót, tájékoztatópultot és kiállítótermeket is magában foglaló Bástya Múzeumház mellett a bazilika két felújított termében hamarosan kiállítások nyílnak. Közvetlen közelében turisztikai fogadót, pihenőudvart alakítanak ki a zarándokok számára, ahol információs rendszer is segíti az értékek felfedezését.

A legnagyobb újítás kétségkívül a Püspökvár tornyának megnyitása lesz 2012 tavaszán. Az egyes szinteken több tárlatot is megtekinthetnek majd az érdeklődők. A kiállítások és a csodálatos körpanoráma egyaránt emlékezetükbe idézheti majd az egyháznak a kultúra területén betöltött meghatározó, alkotó és közvetítő szerepét.

A projekt nem csupán Győrt, hanem a zarándokhelyként ismert lébényi Szent Jakab-templomot és az utóbbi években kihasználatlanul álló plébániaépületet is érintette. Az előbbi új tetőt és homlokzatot kapott, az utóbbi pedig igényes zarándokfogadóvá és kiállítótérré alakult.