Gyógyít és reményt ébreszt

„Mi arra tanítjuk őket, hogy jók, és ezt a jóságot érdemes az önbecsülésük alapjává tenniük, hogy sikeresen illeszkedhessenek be a társadalomba, és valóban hazakerülhessenek, amikor elhagyják az állami gondozást. Mi reményt építünk, és a bizalom sebeit gyógyítjuk. Így éljük meg az evangéliumot” – nyilatkozta az alapítvány elnöke a Szeged Ma újságírójának.

Van olyan gyerek, akinek ez a tábor az egyetlen nyári programja. A szervezők ezért mindent megtesznek, hogy a résztvevőknek minél több örömet és élményt nyújtsanak. Elmaradhatatlan a roma est, a nyelvtanulás, a daltanulás, a tánctanulás, a koncert, a kézműves és szabadidős foglalkozások, az esti mesemondás. Hagyományos elem az ÁGOTA országos Ki mit tud? is, amelyre sokan már év közben is nagy lelkesedéssel készülnek. Karaoke-délutánok, sorversenyek, strand, szépségverseny, esőfoci, éjszakai vetélkedők – idén is sokféle programmal lepték meg a táborozókat a szervezők, akik a játékos és szórakoztató időtöltések mellett fontosnak találják a „komolyabb” foglalkozásokat is.


A Szegedi Rendőrkapitányság szakemberei bűnmegelőzési programot tartottak, de a gyerekek részt vehettek egy élményterápiás programban is, amelynek révén olyan kompetenciákat sajátíthattak el, amelyek a sikeres társadalmi beilleszkedés garanciáit jelentik.
A táborban minden évben hangsúlyos szerep jut a személyes kapcsolatok építésének is, hiszen a gyerekekkel éreztetni kell, hogy nincsenek egyedül a gondjaikkal. Az önkéntesek segítségével együtt gondolkodnak jövendőbeli családjukról is. Ezeket a beszélgetéseket szituációs játékok, színdarabok, művészeti alkotások létrehozása, ügyességi, műveltségi és csapatépítő vetélkedők egészítik ki. Az együtt töltött idő alatt új barátságok születhetnek, és a régiek elmélyülhetnek. „Minden embernek szüksége van a barátságokra. A felnőttek ezt gyakran elfelejtik, és kizárják az életükből a közösségi élményeket. A tábor számukra is tanulságos lehet, hiszen ti is példát adhattok az idősebbeknek arról, milyen fontos közösségben élni” – osztotta meg gondolatait a gyerekekkel a tábor megnyitóján Kiss-Rigó László szeged–csanádi püspök. Kothencz János pedig a gondolathoz csatlakozva arra bátorította a táborozókat, hogy legyen merszük nyitni a világ felé.

Jelenleg több mint huszonkétezer gyermek nevelkedik állami gondoskodásban. Mintegy 12,5 ezren élnek befogadó szülőknél. Ezt az arányt a következő években szeretnék legalább nyolcvan százalékra növelni. Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, aki szintén részt vett a megnyitón, úgy nyilatkozott, hogy tovább akarják erősíteni a befogadói hálózatot: szeretnék elérni, hogy főállásban is lehessen valaki befogadó szülő, és jövőre a finanszírozás rendszerében is különbséget kívánnak tenni az intézményi ellátás és a befogadó szülők között.

A tábor zárásakor Kothencz János a változásra való képesség fontosságát emelte ki, valamint azt, hogy eredményeitől, érdemeitől függetlenül valamennyi gyerek szerethető. Nem sokkal ezután az ÁGOTA megnyitotta tizenhetedik, úgynevezett évközi munkaidőszakát. Elkezdődött a karitatív munka és feladatvállalás, amelyet már az elmúlt tizenhat évben is töretlenül végzett a közösség.

MK, Szeged Ma

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .