A gyermekekért adtak hálát Vértessomlón

Fotó: Berta Gábor

 

A székesfehérvári megyéspüspök 2011 óta hívja Sarlós Boldogasszony hagyományos búcsúnapjára a várandós édesanyákat, a gyermekáldásra váró házaspárokat, valamint a vértessomlói kegyhely tisztelőit.
A búcsújáró helyen az 1990-es években éledt újjá a környékbeliek régi szokása, hogy a püspök vezetésével, népviseletbe öltözve, zászlókkal, körmenetben vonulnak a hívek a falu központjából a kegytemplomhoz.
A mintegy ezer – Várgesztesről, Oroszlányból, Környéről, Kecskédről, Alsógalláról és Kisbérről érkezett – zarándok között idén ott voltak a környékbeli települések polgármesterei is.
Spányi Antal a több mint kétezer szál virággal díszített kültéri oltárnál mutatta be az ünnepi, koncelebrált szentmisét. Bedy Sándor plébános a kegyhely történetét felidézve ismertette: a Vértessomlóra telepített hívek 1734. szeptember 7-én ünnepélyes körmenetben hozták a Szűzanya, a szomorúak vigasztalója kegyképét a kapucinusok magyaróvári templomából a településre. Az elmúlt évszázadokban a kép előtt sokat imádkoztak Vértessomló és a környező községek lakói, és az idei, 283. zarándoklat ezt a szép hagyományt folytatja.
A szentmise elején a főpásztor megáldotta a tizenkét ezüst hálaszívet, melyeket azoknak a családoknak készíttetett az egyházmegye, akik a gyermekét hordozó Mária közbenjárására gyermekáldásban részesültek az utóbbi években.
„Mindenható Istenünk, a családi közösségeknek a te rendelésed szerint a házasság adja meg szilárd alapját. Te azt akartad, hogy a hitvesi életközösség a szeretet és a hűség mindennapi vállalásával, a gyermekáldás elfogadásával a keresztény élet példaképe legyen. Bizalommal kérünk, Istenünk, áldd meg ezeket a hálaszíveket, melyekbe a szülővé vált házaspárok köszönetük jeléül a gyermeket hordozó Szűz Mária közbenjárására megszületett gyermekek neveit vésették. Adj a házaspároknak továbbra is hitet, türelmet és reményt, hogy állhatatos imádsággal mindenkor bizalommal forduljanak a Szűzanyához, és családjaik életén mindig legyen a Jó Isten áldása.”
Beszédében Spányi Antal megköszönte a vértessomlóiak és mindazok áldozatos munkáját, akik méltó hellyé tették az Székesfehérvári Egyházmegye e kiemelt zarándokhelyét, és megértették, mekkora áldás ez a hely azoknak, akik Mária kegyképe előtt imádkoznak.
Tizennégy évvel ezelőtt meghirdettünk egy programot „Lélegezzünk együtt a világgal” címmel, és az élet több területén kerestük a kapcsolatot az emberekkel, hogy az Egyház jelen legyen a világban. Ez a búcsújáró hely is mutatja, hogy ez a program kiteljesedett, meg tudtuk szólítani azokat, akik életük egyik legfontosabb állomásához érkeztek, gyermekeket várnak. A családok erősítésére egyre nagyobb számban tudunk fenntartani egyházi iskolákat is, amelyeken keresztül hirdethetjük: a család az emberi élet alapja – fogalmazott a püspök.
Majd arról beszélt, hogy az elsőáldozó gyermekek, a bérmálkozó fiatalok, a jegyben járók, a szülők és a nagyszülők megáldásán keresztül Isten védelmező és szerető kegyelme működik. A Szűzanya közbenjárására a Szentlélek ereje megnyilvánul a Székesfehérvári Egyházmegye többi búcsújáró helyén is, így erősödik az Egyház egész népe. Fontos, hogy a keresztény család értéke visszatérjen a társadalomba, szemben a mai ideológiai hatásokkal, amelyek számára sem az egy férfi és egy nő kapcsolata, sem a gyermek születése nem természetes alap, és nem jelent áldást.
Eljött az ideje, hogy tanúságtevőkként kilépjünk a világba, és hitünkben megerősödve Isten kegyelme által megértsük küldetésünket. Ezért új programot hirdetek meg „Együtt akarjuk képviselni az Egyházat a világban” címmel – folytatta Spányi Antal. – Mutassuk meg, hogy az Egyház tanítása szerint a fiatalok vágynak a gyermekre, akit életük örömének, Isten áldásának tekintenek. A Szeplőtelenül Fogantatott Királyné segítsen bennünket, erősítse meg családjainkat! Örüljünk együtt mindazokkal, akik ma azt ünneplik, hogy Isten az életük Ura, a teremtő és szerető Isten, s minden ügyünkben hozzá fordulhatunk.
A szentmise végén a főpásztor megáldotta a családokat, majd az asszisztenciával átvonult a templomba, ahol elhelyezték a hálaszíveket a templom falán.
A fogadalmi tárgyak Ádám Krisztián és Zalavári Fruzsina iparművészek tervei alapján készültek. Az ovális tárlóban elhelyezett ezüstözött szívek jelképezik azt a keresztény hagyományt, miszerint a szív az érzelmek, a gondolatok és a bölcsesség központja az emberben, éppen ezért a Szentlélek lakhelye.
A vértessomlói hálaszíveket készítő iparművészek az összegömbölyödő magzat, a zárt kagyló és az angyalszárnyak formájából merítettek inspirációt. Szándékuk szerint a hálaszívek a magzatot és az újszülöttet óvó szülői szeretetre utalnak. A kegytemplomban elhelyezett rézből készült, ezüstözött fogadalmi tárgyakba a szülők köszönetük jeléül gyermekük nevét és születési évét is belevésették.
Spányi Antal püspök végül átadta a tizenkét családnak a hálaszívek emléklapját, majd egyenként megáldotta a hosszú sorokban várakozó fiatal házasokat.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .