Gyerekeknek a Szentlélekről

A fenti buzdítás egy gyermekeknek szóló prédikációban hangzott el, egy Veni Sancte szentmisén. A sok kisiskolásnak arca sem rezzent – bizonyára hozzá voltak már szokva, hogy olyasmit imádkozzanak, aminek a mélységeit nem érhetik fel ésszel (és sokszor még a szavak értelmét sem ismerik).
A Szentlélek személye természetesen amúgy is „kemény dió”: a gyermeki gondolkodás csak tizenkét éves kor körül érik meg arra, hogy befogadjon olyan elvont fogalmakat, mint amilyeneket a Szentlélekhez kapcsolunk. Bölcsesség, értelem, lelki erősség – hogy csak néhányat említsünk a Lélek ajándékaiból. A gyerekek, ha hívő környezetben nevelkednek, megszokják, hogy hallják e szavakat, de valójában csak nagyon lassan telnek meg számukra valódi, személyes tartalommal.


Akkor talán jobb, ha a kamaszkor elejéig bölcsen hallgatunk a harmadik isteni személyről? A világért se tegyünk ilyet! Keresztény hitünk alapjait kellene kiforgatnunk ehhez. De próbáljunk meg úgy beszélni róla, hogy az a kisebbek számára is érthető, átélhető, saját élményeikhez kapcsolható legyen!
Minden gyermek átélt már félelmet – és utána a megnyugvást.

Valamennyien megtapasztalták már, hogy milyen csodálatosan sokszorozza meg az örömünket, ha a barátaink velünk ünnepelnek, ha közösségben vagyunk.
Biztosan értik, ha arról beszélünk nekik, milyen nagy bátorság kell ahhoz, hogy a többség véleményével szembeszálljunk, hogy mások haragját, nemtetszését el tudjuk viselni.

És azt is érzik, mekkora öröm, mikor a nehézségek ellenére kitartunk valamiben, végigcsináljuk, hogy utána learathassuk kitartásunk jutalmát.
Mindezek a tapasztalatok – és még egy sor másik, amiket közösen találhatunk – segítenek megérteni a tanítványok élményeit, midőn eljött hozzájuk a Vigasztaló. Ilyen módon átélve Lélekhívó fohászunk már nem üres frázisok sora, hanem a gyerekek által is megtapasztalt ajándékok kérése.
Ne nyugodjunk bele, hogy a kicsik nem értik, amit imádkoznak! Ne legyintsünk, hogy „majd megszokja”, „majd belenő”! Mire belenő, talán már maga sem veszi észre, hogy nem érti, nem érzi, amit mond… Kérjük a Szentlélektől a bölcsesség ajándékát, hogy közel tudjuk hozni gyermekeinkhez az ő személyét, az ő jelenlétét az életünkben!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .