Gyalogszerrel Indiába

Az átélt elképesztő kalandokról Rawicz 1955-ben önéletrajzi könyvet írt A hosszú menet címmel, amelyet az elmúlt évtizedek során számos nyelvre lefordítottak, hazánkban is több kiadása napvilágot látott. A mű mindenhol nagy sikert aratott (eddig félmillió példányt adtak el belőle), bár bizonyos állításait a történészek időközben megcáfolták. Arról van szó, hogy Rawicz bizonyos részleteket szándékosan megváltoztatott, vagy egyszerűen csak megcsalta az emlékezete? Netán az egész történet kitalált? Az, hogy a rendelkezésünkre álló szovjet iratok szerint a Rawicz által leírt munkatábor nem is létezett, önmagában semmit sem bizonyít, hiszen ismerjük a kommunista propaganda hazugsággyárát – papíron a recski munkatábor sem létezett… Az a tény sem feltétlenül perdöntő, hogy Indiában semmiféle nyoma sincs Rawicz ott-tartózkodásának.


A BBC stábja alapos kutatással 2006-ban dokumentumfilmet készített Rawicz könyvéről. Arra a következtetésre jutottak, hogy a történet nagy valószínűséggel a képzelet szüleménye. Ugyanis a rendelkezésre álló hiteles források szerint Rawicz nem egy 1941-es szökéssel, hanem 1942-ben, a lengyelekre vonatkozó általános amnesztia révén szabadult a Gulag borzalmaiból; a Kaszpi-tengeren keresztül egy iráni menekülttáborba szállították, Indiába pedig soha nem jutott el. A tényeket tisztázni kívánó film hatására 2009 tavaszán a nyilvánosság elé állt egy Angliában élő lengyel világháborús veterán, Witold Gliński, azzal a meglepő állítással, hogy a sikerkönyvben megörökített menekülés maradéktalanul igaz – csak éppen nem Rawicz-csal történt, hanem vele. A mindent rögeszmésen papírokkal is bizonyítani akaró történészek persze azonnal Gliński torkának ugrottak.

Akárhogyan is, A hosszú menet című kötet kellően népszerűvé vált ahhoz, hogy film is készüljön belőle. A csodás menekülést megtörténtnek tartó ausztrál rendező, Peter Weir 2010-ben forgatta le több mint kétórás művét – The way back (Hazaút) címmel, tekintettel arra, hogy a The Long Walk (A hosszú menet) filmcím már többszörösen foglalt. A főszerepeket olyan kiváló színészek alakítják, mint a korábban Nagy Sándor szerepében is látott Colin Farrell, valamint Ed Harris és Jim Sturgess. Ezért is érthetetlen, hogy ezt a nyilván sokakat érdeklő filmet hazánkban még nem mutatták be. Talán egyetlen forgalmazó sem lát benne üzleti fantáziát?

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .