Gulyásleves lyoni módra

 

A profi szakácsok a világ huszonnégy országából érkeztek Lyonba. A harmincesztendős Széll Tamás, aki a budapesti Michelin-csillagos Onyx étterem konyhafőnöke, a tizedik hellyel olyan országok képviselőit hagyta maga mögött, mint az európai gasztronómia fellegvárait jelentő Olaszország, Spanyolország, Németország vagy Hollandia.

Az első helyezett Thibaut Ruggeri francia séf lett. Az ezüstérmet Dánia, a bronzot pedig Japán csapata nyerte el.


 

A magyar mesterszakács menüjét a Rubik-kocka ihlette. Az ételek sokféle színe és az alapanyagok kavalkádja tökéletes illeszkedést és harmóniát eredményezett, akárcsak a kirakott játék.

Széll Tamás többek között a magyar gasztronómia alapételét, a gulyást álmodta újra. Ízben és alapanyagokban nem, de „külalakban” változtatott rajta. A töltött raviolival felszolgált gulyás mellett a zsűri kóstolhatott – többek között – gombával töltött répát konfitált sütőtökkel és marinált sárga céklával, hagymakompótot hagymalekvárral és szarvasgombával, lángost snidlinges túróval, fehér karottás burgonyapürét angol zellerrel, almával.

A francia műsorvezető a kóstolás előtt ekképp vezette fel Széll Tamás menüjét: „Remélem, a magyar fogások olyan különlegesek lettek, mint amilyen egyedi és összehasonlíthatatlanul különleges a magyar nyelv.”

A tizedik hely azt mutatja, hogy ez a remény, s vele együtt egy magyar fiatalember álma, mindannyiunk büszkeségére, megvalósult.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.