Guadalupe üzenetével

Idén december 12-én ismét tartalmas programok várják mindazokat, akik elzarándokolnak Dél-Budára, hogy meghallgassák a világ leglátogatottabb Mária-kegyhelyéről immár közel öt évszázada visszhangzó biztató szavakat. A kereszténnyé lett indiánhoz, Juan Diegóhoz szóltak ezek a szavak a mexikóvárosi Tepeyac-dombnál 1531 decemberében: Én vagyok a részvéttel teljes édesanyátok, a tiéd és minden emberé, akik szeretnek, akik hozzám kiáltanak, engem keresnek, és bíznak bennem. Itt akarom sírásukat, gondjaikat meghallgatni, hogy szenvedéseiket, szükségeiket, fájdalmaikat orvosoljam…

Az emléknapot a virrasztást követő hét órai szentmise vezeti be a Magyar Szentek templomában, ahonnan egy – a Duna-partot érintő – rövid reggeli zarándoklat indul. Délután, a 17 órakor kezdődő megnyitót követően Róna Gábor jezsuita szerzetes pap mutat be ünnepi misét. Ezután Fabók Mariann színművész előadásában hangzik el Mexikó evangéliuma (Nican Mopohua), a guadalupei jelenések XVI. század közepén lejegyzett története. Vendég lesz Petrás Mária moldvai csángó népdalénekes, keramikus, akinek ez alkalomból néhány „máriás” munkáját is kiállítják.

A Návay Ákos által szervezett program fő előadója Pál János grafikusművész. A Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa Mexikóvárosról, illetve a területén található nevezetes kegyhelyről tart vetített képes előadást. Bemutatja a metropolisz hatalmas főterét, a Zócalót, a Nemzeti Palotát és a katedrálist, a kontinens legnagyobb templomát. E történelmi városmag ugyanott van, ahol a spanyolok által lerombolt – mesterséges tavi szigetekre épített – egykori azték főváros, Tenochtitlan központja is volt. A Templo Mayor feltárt, megtisztított és bejárhatóvá tett romja, a régi óriástelepülés makettje az ősi kultúra emlékét őrzi, akárcsak a néhány éve elkészült múzeum gazdag és izgalmas leletanyaga. A Zócalótól északra, a mai Három Kultúra terén zajlott le 1521. augusztus 13-án az a véres ütközet, amelynek következtében a terület végleg spanyol kézre került. Nem volt diadal, sem vereség, a mai Mexikó mesztic népének fájdalmas születése volt ez – olvasható az ottani emléktáblán.

E tértől mindössze három metrómegálló a „Basilica” állomás, Guadalupe „templomvárosa”. A jelenések helye, a Tepeyac-domb és környéke nemcsak zarándokhely, a „zöld sziget” kedvelt célpontja a kirándulóknak is. Vasárnap és Mária-ünnepeken imádkozók és turisták tömege tölti meg a széles teret, a (megsüllyedt) régi és (a modern építészet egyik csúcsteljesítményeként számon tartott) új bazilikát, valamint a többi kisebb-nagyobb szentélyt a cserjés-fás dombon és környékén. December 12-e előestéjén Mexikó minden tájáról és Latin-Amerika különböző országaiból érkeznek zarándokok (sokan népviseletben), hogy aztán kezdetét vegye a földkerekség egyik legmegindítóbb lelki fiesztája…

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .