Guadalupe és a gyilkos drogok országa

A guadalupei Miasszonyunk december 12-i ünnepén 5,5 millió zarándok kereste fel a Tepeyac-dombon emelkedő székesegyházat, Ferenc pápa pedig a Szent Péter-bazilikában mutatott be szentmisét ebből az alkalomból. A kegykép az indián Juan Diego Cuauhtlatoatzin (1474–1548) látomását őrzi. A hagyomány szerint 1531-ben neki jelent meg a Szűzanya a Tepeyac-dombon, és kérte, hogy építsenek istenházát, ahol megmutathatja az emberek iránti szeretetét, s megajándékozhatja őket segítségével.
Az országban a szegény tömegek soraiból egyre többen kapcsolódnak a kábítószer-kereskedelemhez. A különböző drogkereskedő-bandák valóságos háborút viselnek egymással, és az ellenük fellépő hatóságok körében is sok az áldozat. Az elmúlt tíz év alatt több mint száz polgármestert gyilkoltak meg. Legutóbb Gisela Mota harminchárom éves temixcói polgármester lett gyilkosság áldozata, mert harcot hirdetett a szervezett bűnözés és a drogmaffia ellen. Ferenc pápa a maffia áldozatainak hozzátartozóival is találkozik látogatása során.
Chiapas államban a szentmise egy részét helyi nyelven mondja majd a pápa: csol, náhuatl és cotzil nyelven. A szentáldozást követően a hívek rituális táncokat mutatnak be.
Az apostoli látogatás különleges eseménye lesz, hogy a szentatya határon átnyúló szentmisét celebrál a mexikói határon, Ciudad Juárezben, annál a százhúsz kilométeres falnál, amelyet az Egyesült Államok emelt a menekültek ellen.
A mexikói egyház számára súlyos terhet jelent a papok által elkövetett szexuális visszaélések bűne. Ferenc pápa nemcsak az elkövetők megbüntetését, de a további bűnök megelőzését is szorgalmazza, ezért változásokat sürget a papnevelésben. Ennek nyomatékosítására szolgál az is, hogy látogatása során fogadja a visszaélések áldozatainak egy csoportját.
A szentatya veszélyes vidékeken is megfordul majd, például ellátogat a drogmaffia egyik fellegvárába, Morellába is. Ezúttal sem tart igényt a szigorú biztonsági intézkedésekre, mert szeretne minél közelebb kerülni az emberekhez. Hiszen az irgalmasság és a béke misszionáriusaként éppen ez utazásának legfőbb célja.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .