Görögkatolikus zarándoklat Nagyváradra

Fotó: Somogyi Tamás

 

A zarándoklatra számos városból érkeztek görögkatolikusok: Debrecenből, Hajdúdorogról, Nyíradonyból, Létavértes-Nagylétáról, valamint a debreceni érseki hivatal is képviseltette magát.
Az első nap estéjén közös vecsernyét tartottak a nagyváradi székesegyházban. A résztvevők a szertartás előtt megismerkedtek a város nevezetességeivel, megnézték Szent László király kőszobrát a római katolikus bazilika kertjében, és természetesen a főtéren álló görög­ka­to­likus székesegyházba is betértek.
Szocska Ábel nyíregyházi apostoli kormányzó vezette a vecsernyét, amelyen részt vett Böcskei László, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye püspöke és Virgil Bercea gö­rög­katolikus püspök is. A liturgiát élőben közvetítette az erdélyi Mária Rádió.
Szocska Ábel a szentekről beszélt, akiknek közös tulajdonságuk, hogy különleges kapcsolatot ápoltak a Jóistennel. Valamennyien, így Szent László is, nemcsak azon fáradoztak, hogy szentek legyenek, hanem hogy másokat is Isten elé vezessenek. Kocsis Fülöp metropolita egy meglepetéssel szolgált: egy különleges oklevelet adott át Böcskei Lászlónak, amit hajdan, 1897-ben az akkori nagyváradi püspöknek, Schlauch Lőrincnek adományoztak a hívek. Schlauch 1824 és 1902 között élt, s amellett, hogy nagyváradi püspök volt, bíborosi címet is kapott, és egyházjogászként is tevékenykedett. 1897-ben, pappá szentelésének 50. évfordulója alkalmából egy díszes oklevelet kapott a római katolikus hívektől. A történelem viharában azonban az irat elkerült Nagyváradról. A metropolita úgy döntött, felkutatják a dokumentumot, és a zarándoklat alkalmával elhozzák a püspök jelenlegi utódának.
Böcskei László köszöntőjében elmondta: az idei esztendőben az egyházmegye fő törekvése az volt, hogy jobban megismerje Szent Lászlót. „Amikor róla olvasunk, óhatatlanul előkerül a hit fogalma. Tudom, hogy a mai zarándokok is hittel jöttek el ide, és azért vannak itt, hogy megerősödjenek hitükben. Kérjük ehhez Szent László közbenjárását” – fogalmazott a püspök. Azt is elárulta a jelenlévőknek, hogy Virgil Bercea görögkatolikus püspökkel megosztják egymással gondolataikat és tapasztalataikat, a jót és kevésbé jót is. A hívekkel közösen igyekeznek a városban tanúságot tenni arról, hogy „küldetésünk a hit és a szeretet”.
A zarándokok másnap szent liturgiára gyűltek össze, amelyet a barátok templomában tartottak. A debreceni, a hajdúdorogi és a nyíradonyi hívek is zászlajukkal érkeztek a várad-olaszi római katolikus plébániatemplomba. A szertartást Kocsis Fülöp metropolita vezette, és ismét jelen volt Böcskei László is.
Kocsis Fülöp úgy fogalmazott: bár talán észre sem vesszük, mégis életünk minden pillanata része az emberiség történelmének, amelyet maga az Úristen irányít. Nem mindegy tehát, hogy mit cselekszünk, ha azt akarjuk, hogy Isten tervének megfelelően üdvösséget szerezzünk. Szent László is azért vált nagy államférfivá, mert tetteivel hűségesen szolgálta Istent, akárcsak a vértanúk, akiket szintén azért emelt oltárra az Egyház, mert Isten tervét hajtották végre.
A szent liturgia után rövid városnézésre invitálták a híveket, majd agapén látták vendégül őket.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .