Fűszernövények az erkélyládában

A zord idő beköszöntével könnyűszerrel áttelepíthetők cserépbe, hogy azután néhány hónapon át a konyhaablakban várják sorsuk beteljesedését: sültekre, főzelékbe vagy levesbe kerüljenek.

Az egyéves és évelő fűszernövények magvait most tavasszal kell vetni, az utóbbiakból nyár derekán is szaporíthatunk hajtásdugványok gyökereztetésével, ha nem akarunk pénzt kiadni a palántákra.

A majoranna, a kakukkfű, a rozmaring, a zsálya, a tárkony és sok más, fásodó szárú fűszernövény könnyen szaporítható ilyen módon – vagy tőosztással.

Magvetés

Közvetlenül az erkélyláda földjébe vethetjük a kapor, a petrezselyem, a kömény magvait. A bazsalikom érzékeny a hidegre, ezért ennek magvait a lakásban vessük el, és amikor már nem kell fagytól tartani, akkor ültessük ki a palántákat az erkélyládába.

Dugványgyökereztetés

Vágjunk le a főszárról 10-20 centiméter hosszú hajtásokat, közvetlenül egy levél vagy levélpár alatt, és távolítsuk el a levelek alsó harmadát! Mártsuk a földbe kerülő 3-5 centiméteres szárat gyökereztető- vagy faszénporba! Az előbbi serkenti a gyökérképződést, az utóbbi fertőtleníti a hajtást és a földet. A dugványokat egyenként tűzdeljük a virágládába, amelyet előzően tápdús kerti- vagy komposztfölddel töltöttünk meg. Fajonként négyöt dugványt ültessünk közel, néhány centiméterre egymástól, és hagyjunk 10-15 centiméter távolságot a különböző fűszerfajok között! Különösen mutatós lesz az erkélyláda, ha a szabadon hagyott részekre narancsszínű sarkantyúvirágot ültetünk, amelynek zamatos, kissé csípős virágai üdítően hatnak a salátatálban.

Ügyeljünk arra, hogy a föld mindig nyirkos legyen, a leveleket pedig naponta permetezzük vízzel, különösen akkor, ha déli fekvésű az erkély. A gyökeresedés meleg, szélvédett helyen néhány hét alatt megindul, és hamarosan új levelek fejlődnek a hajtáscsúcson. Ha ezután hetente általános tápoldattal is öntözzük, őszre már kifejlett fűszerbokraink lesznek.

A tél beállta előtt óvatosan ássuk ki a ládából az évelő fűszernövényeket, és ültessük fajonként külön-külön cserepekbe, majd vigyük be a lakás világos, hűvös részébe! Télen ne tartsuk túl meleg helyen, az 5-10 fokos veranda vagy a világos lépcsőház kiválóan alkalmas a teleltetésükre.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .