Fővárosunk – ahogyan még nem láttuk

Minden városnak akadnak azonban olyan érdekességei, amelyek rejtve maradnak a látogatók szeme elől. Ungváry Krisztián és Tabajdi Gábor történészek egy olyan útikönyvvel léptek az olvasók elé, amely Budapestnek egy kevésbé feltűnő és még kevésbé ismert arcát mutatja be.


A budapesti Belvárosban élők közül találkozott-e már valaki a holokauszt áldozatainak emléket állító botló-kövekkel? Vajon az M2-es metrón utazva eszünkbe jutott-e valaha, hogy a vonal közvetlen összeköttetésben áll Rákosi Mátyás egykori bunkerével? És gondoltunk-e már arra, hogy a Krisztina térről akár a föld alatt haladva is el tudnánk jutni a Sándor-palotáig? A szemléletes rajzokkal, térképekkel és fényképekkel illusztrált kötet a főváros számos olyan részletét fedi fel olvasója előtt, amelyekről jobbára azok sem tudnak, akik Budapesten élnek.

Mivel a szerzők hivatásukat tekintve történészek, elsősorban történeti szempontból mutatják be a város ismeretlen arcát. A könyv címe – A diktatúrák árnyékában – azt is világossá teszi, mi volt munkájuk rendezőelve. Főként azokat az emlékeket, épületeket és szobrokat veszik sorra, amelyek ezt a – sajnos meglehetősen hosszúra nyúlt – időszakot jelenítik meg. A kötetből kitűnik, hogy a különféle önkényuralmi rendszerek ugyanazokat az épületeket használták, mint elődeik, legtöbbször a funkción sem sokat változtatva.

A történelem itt van körülöttünk. Ha jól figyelünk, könnyen kifürkészhetjük titkait. Ehhez nyújt segítséget ez a rendhagyó útikönyv.

(Ungváry Krisztián–Tabajdi Gábor: Budapest a diktatúrák árnyékában. Jaffa Kiadó, 2012)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .