Főpásztoraink az „apostolok küszöbénél”

Ad limina apostolorum, vagyis Szent Péter és Pál apostol küszöbénél, sírjánál kell megjelenniük. Ez az ősi kifejezés elárulja, hogy egyrészt nagyon régi előírás ez az egyházban (IX. Gergely pápasága idején, 1234-ben lett kötelező), de azt is, hogy nem csak jelentéstételről és megbeszélésről van szó a Szentatyával és a vatikáni főhivatalokban, hanem zarándoklatról is. A püspöki konferencia tagjai május 5-től 10-ig teljesítik ezt a kötelezettségüket. Erdő Péter bíboros, prímás vezetésével huszonegyen utaznak Rómába. Felkeresik a kilenc kongregációt, az államtitkárságot, a pápai hivatalokat és bizottságokat.

Az egyházmegyéik helyzetéről és az országos egyházi ügyekről már hónapokkal ezelőtt részletes kérdőíveken kellett írásbeli jelentést tenniük. Ez a hatalmas mennyiségű irat, adat – melyek közt információk vannak az egyházmegyék állami szervekkel való kapcsolatától kezdve egészen a temetések, keresztelések számának alakulásáig – mutatják a fejlődést, a problémákat és tendenciákat. Ezeket a vatikáni hivatalokban „feldolgozzák”, és előkészítik a személyes megbeszélés témáit. A látogatás napjaiban aztán megbeszélik a problémákat, tisztázzák a felmerülő kérdéseket. A Szentatyával is találkoznak négyszemközt és testületileg is, akinek már áttekintése van a megbeszélésekről. Ő foglalja össze beszédében a mindnyájunk számára fontos tanulságokat, feladatainkat. Főpásztoraink elzarándokolnak a négy pápai bazilikába, és találkoznak a római magyar közösség tagjaival is Erdő Péter bíborosi címtemplomában. Részt vesznek hazánk szentszéki nagykövetének fogadásán, meglátogatják a Pápai Magyar Intézetet és a Collegium Germanicum et Hungaricumot is. Zarándokimáikban megemlékeznek majd a rájuk bízottakról, hazánk gondjairól is.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .