A fogságból szabadult Tom atya tanúságtétele

Mint ismeretes, tavaly március 4-én Jemenben fegyveresek lemészárolták a Kalkuttai Teréz anya által alapított Szeretet Misszionáriusai kongregáció négy tagját, valamint a közösség tíz munkatársát ádeni kolostorukban. Tom Uzhunnalil atyát a támadók túszként magukkal hurcolták, és másfél éven át fogva tartották.
A fogságából kiszabadult Tom atyát szeptember 13-án Ferenc pápa fogadta a Vatikánban. A találkozón a rendfőnök képviseletében jelen volt vikáriusa, Francesco Cereda, mivel az elöljáró Máltán tartózkodik; a vatikáni és a rendfőnökségi szalézi közösség tagjai, valamint Thomas Anchukandam, Tom atya egykori professzora, aki a Bengalurui Szalézi Tartomány tartományfőnökeként engedélyezte misszionáriusok küldését Jemenbe.
Az üdvözlés valóban testvéri volt: Uz­hun­na­lil atya egy „ponnadát” kapott, egy olyan öltözéket, amellyel a hagyományok szerint a különleges vendégeket tisztelik meg, és egy-egy ölelést minden jelenlévőtől.
Egyik első kérése az volt, hogy imádkozhasson a vatikáni szalézi közösség kápolnájában. Uzhunnalil atya elmondta, hogy fogsága idején lélekben mindennap misézett, emlékezetből idézve fel a mise olvasmányait és szövegeit, mivel nem álltak rendelkezésére sem a liturgikus könyvek, sem semmi egyéb, amivel szentmisét mutathatott volna be.
Az ünnepi estén a szalézi közösség tradicionális indiai ételekkel kínálta Uzhunnalil atyát, aki nyugodtnak tűnt, és készségesen válaszolt rendtársai kérdéseire. Megerősítette, hogy valóban a Szeretet Misszionáriusai ádeni közösségének kápolnájában tartózkodott, amikor a támadók elrabolták. Nem bántalmazták, és miután gyorsan fogyni kezdett, az emberrablók gyógyszert is adtak neki cukorbetegsége kezelésére.
„Soha nem gondoltam, hogy megölhetnek” – mondta a misszionárius. Arról is megemlékezett, hogy 2016. március 3-án, a Szeretet Misszionáriusai ádeni házában történt mészárlás előestéjén a rendház igazgatója, amikor arról beszélt, milyen nehéz helyzetbe kerültek a szerzetesek a háborús övezetben, azt mondta: jó lenne vértanúságot szenvedni Krisztusért. A legfiatalabb nővér – aki akkor túlélte a támadást – azt felelte erre: „Én élni akarok Krisztusért.”
Tom Uzhunnalil atyát jelenleg a vatikáni szalézi közösség látja vendégül. A Szalézi Társaság az atya elhelyezésével kapcsolatos döntésének meghozatalakor mindenekelőtt azt tartotta szem előtt, hogy hol biztosítható számára a legmegfelelőbb ellátás, amely lehetővé teszi mielőbbi teljes felépülését.
Szeptember 13-án, közvetlenül az általános kihallgatás után Ferenc pápa négyszemközt is találkozott Thomas Uzhunnalil szalézi atyával.

Forrás: Szaléziak.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .