Flashmobbal köszöntötték Beer Miklós püspököt a Te Deumon

Fotó: Merényi Zita

 

A váci Konstantin téren június 1-jén délelőtt műsorral és flashmobbal köszöntötték a hetvenöt éves Beer Miklós püspököt az egyházmegyei óvodák és iskolák. A főpásztor ezt követően bemutatta az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága (EKIF) által szervezett hálaadó szentmisét. Az EKIF-hez 27 intézmény tartozik, amelyekbe összesen 9211 gyermek jár, közülük 1315 óvodás. Csáki Tibor, a főhatóság igazgatója köszöntötte az ünnepségre összegyűlt mint­egy 1200 diákot és pedagógust. „Akik reményből élnek, messzebb látnak, akik szeretetből élnek, mélyebben látnak, akik hitből élnek, más fényben látnak” – idézte egy teológus állítását, és hozzátette, erre a látásmódra szeretnék megtanítani a gyerekeket. Elmondta, a hálaadó szentmisében imádkoznak a 75. születésnapját ünneplő Beer Miklós püspökért is.
A háromszáz tagú összevont kórus énekét Pécsi Rita és Varga László karnagy vezényelte, majd látványos flashmob következett: a néptáncosok előadása után textiltáncot adtak elő, majd a TE DEUM betűivé fejlődtek a téren a különböző iskolák kék ruhás diákjai, míg a fehér és a sárga ruhások koszorút és virágot formáltak a betűk körül.
A műsorban Budaházi Árpád előadta Sík Sándor Te Deumát, trombitán és orgonán elhangzott Charpentier Te Deuma, Dézsi Bernadett pedig orgonakísérettel elénekelte az Hallelujah-t Cohentől. A kórus énekeit követően felsorakoztak az óvodások, és egy-egy szál virágot adtak át a püspöknek, aki mindegyikükhöz lehajolt, és puszival köszönte meg az ajándékot.
„Rendületlenül a hitben” – így szól Beer Miklós püspöki jelmondata, amely a székesegyházba belépőket fogadta, s mellette egy másik mottó szerepelt, amely az egyházmegyei oktatási intézmények logóján látható: „Egy szív, egy lélek.”
A szentmise előtt a miniszterelnöki hivatal képviselője felolvasta Orbán Viktor születésnapi köszöntő sorait. A kormányfő háláját fejezte ki Beer Miklós püspöki szolgálatáért, különösen az elkötelezett világiak képzéséért, az elesettek Jézushoz vezetéséért és a cserkészek támogatásáért, majd sok erőt és jó egészséget kívánt neki. Beer Miklós püspök viszonozta a köszöntést, a miniszterelnök ugyanis egy nappal korábban ünnepelte a születésnapját.
A szentmise kezdetén a főpásztor megköszönte Istennek az életet, az iskolákat, a gyerekeket, a családokat, a szülőket, a tanárokat és a papokat, majd úgy fogalmazott: a hálában ott van a szándék, hogy Isten akaratát tegyük.
Homíliájában felidézte a gyerekkorát, az iskolás éveit, és arról beszélt, hogy nagy hálával gondol vissza első tanító nénijére és más tanáraira, osztálytársaira. Köszönetet mondott Istennek, amiért bízik bennünk, és értelmet ad az életünknek. A felolvasott evangéliumi részből kiemelte a fügefát, amely nem hozott termést – ilyen, amikor nincs értelme az életnek –, és köszönetet mondott Istennek, amiért általa is gyümölcsöket osztott szét az emberek között. Csodálatosnak nevezte, hogy szolgálata során Isten bizalmát és jelenlétét élvezhette. Azt is megosztotta a jelenlévőkkel, hogy milyen sok üzenetet kapott régi tanítványaitól, cserkészektől és hittanosoktól.
A gyerekektől azt kérte, ők is mondjanak köszönetet azért, hogy volt értelme a tanévnek, hogy növekedtek hitben, szeretetben és jóságban. Felhívta a figyelmüket arra is, hogy mindezt felnőttként tovább kell majd adniuk a családjukban, a hivatásukban. Az életünk értelme abban áll, hogy készségesen odaadjuk a szívünket Istennek, s ő általunk adja tovább jóságát, szeretetét.
Beer Miklós végül megköszönte a sok kedves meglepetést, és arra kérte a Jóistent, továbbra is segítsen, hogy gyümölcsöket tudjunk teremni. A könyörgések előtt felhívta a gyerekek figyelmét az imádság fontosságára, hiszen Jézus azt mondta: „Bármit kértek a nevemben, megadom nektek.” A homíliát követően az intézmények képviseletében tanárok, diákok adták át születésnapi ajándékaikat a püspöknek. A főpásztor a szentmise végén mindenkinek köszönetet mondott a jelenlétért, majd jó bizonyítványt és vidám szünidőt kívánt a gyerekeknek, akiket a kijáratnál fagyival vártak a szervezők.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .