Fiatalokért a keresztény egység jegyében

A magyarországi ökumené és a millenniumi esztendő jelentős eseménye volt, hogy a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház közös elhatározással megalapította az Ökumenikus Ifjúsági Irodát (ÖKI).

A megalakulás óta eltelt nyolc évben számos programot szervezett az ÖKI, melyek közül néhány már hagyományossá vált. Ilyen például: a Közös Pont, amely a három egyház ifjúsági fesztiválokon jelen lévő missziója, a 72 óra kompromisszum nélkül című szociális és karitatív program, amely idén októberben már nemzetközi szinten, osztrák partnerrel együttműködve valósul meg. Az ÖKI szervezte a Keresztény Ifjúsági Találkozókat (2000, 2003), valamint koordinálja a Keresztény Ifjúsági Kerekasztalt, amelynek célja a keresztény ifjúsági nonprofit szervezetek közötti információáramlás, tapasztalatcsere, szakmai kapcsolat és együttműködés lehetővé tétele, és a szakmapolitikai képviselet elősegítése. Az ÖKI megjelenteti a Keresztény Ifjúsági Szálláshelyek Katalógusát, egy olyan szálláshelygyűjteményt, amely több mint kétszázötven – köztük hatvan határon túli – ifjúsági szálláshelyet tartalmaz, melyek katolikus, református, evangélikus és baptista egyházi fenntartás alatt állnak. Az Iroda az ökumenikus imahét hivatalos záróeseményeként ifjúsági istentiszteletet szervez, amely az ökumenikus ifjúsági munkában részt vevő fiatalok számára nyújt találkozási és imaalkalmat.

Közös Pont

2000-ben Sziget-misszióként született a Közös Pont, néhány elszánt fiatal lelkesedéséből, a katolikus, a református és az evangélikus egyház közös kezdeményezésére.
A Közös Pont célja a történelmi egyházak valódi értékeinek képviselete az ifjúsági fesztiválokon, melyek a mai magyar ifjúság reális keresztmetszetét adják, helyzetét tükrözik. A Közös Pont munkatársai a három felekezethez tartozó önkéntes fiatalok, többnyire egyetemisták (egy részük teológia szakos), illetve a három egyház hivatalos képviseletét és a lelkigondozás bázisát biztosító lelkipásztorok (katolikus pap, evangélikus és református lelkészek).

A kezdeményezés alapelve: a krisztusi megváltás és szabadítás üzenetét hirdetni a fiatalok nyelvén, nyitott elfogadással a betérő fiatalok értékeire, különös hangsúlyt fektetve a személyes, lelkigondozói beszélgetésekre. Fiatalok szervezésében fiataloknak épül a Közös Pont-sátor a programok és a lelki beszélgetések tereként.
A missziós munkában részt vevő mintegy kilencven fiatal felkészülését a tavasz folyamán két hétvégi képzés segíti elő. Az előkészítő folyamatot a fesztivál előtt közvetlenül egy kétnapos alkalom teszi teljessé. A képzések logisztikai hátterét és a szakmai koordinációt az ÖKI biztosítja. A fesztiválok vezetését az erre felkért sátorvezetők végzik. Az ő szervezőmunkájukat is az iroda támogatja.

Az ökumenikus ifjúsági misszió az idei évben az alábbi fesztiválokon képviseli majd a történelmi keresztény felekezeteket: VOLT Fesztivál, Hegyalja Fesztivál, Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója, Sziget Fesztivál.
„A Közös Pont Misszió nem egyházi életünk periférikus kérdése, hanem központi, aktuális és alapvető kérdéseket vet fel. Ezek a kérdések az egyház önértelmezésére vonatkoznak. A Sziget az egyház világban való helyére, helyzetére mutat és kérdez rá” – vallják a szervezők.

72 óra kompromisszum nélkül

Ezt a programot idén október 24. és 26. között, második alkalommal szervezi meg az ÖKI országos szinten. Külön érdekesség, hogy idén az osztrák Katolische Jugend Österreich szervezete is együttműködik a projekt szervezésében, megrendezésében.
Tavaly tavasszal negyvenöt projekt valósult meg több mint ezer fiatal részvételével szerte az országban. Idén közel száz projektre és háromezer fiatal részvételére számítanak a szervezők. Reményeik szerint az önkormányzati iskolák is felfigyelnek majd a programra, s csatlakoznak a kezdeményezéshez.

A szervezés első lépéseként a karitász területén dolgozó civil szervezetekkel vette fel az iroda a kapcsolatot, felkérve őket partneri együttműködésre. Az alábbi szervezetek ajánlják fel a szociális feladatok nagy részét: Magyar Református Szeretetszolgálat, Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, Katolikus Karitász, Magyar Keresztény Ifjúsági Egyesület, Magyar Evangélikus Ifjúsági Szövetség, Bárka csoport, Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A fiatalok toborzásában az ÖKI együttműködik a Magyar Cserkészszövetséggel is.
A szervezők elmondták: az osztrák ifjúsági szervezettel is elkezdődtek a tárgyalások, megállapodtak abban, hogy mindkét oldalról támogatják azokat a kezdeményezéseket, melyekben magyar és osztrák fiatalok közösen vesznek részt, illetve azokat, melyek során ifjúsági csoportok cseréje valósulhat meg.

(További tudnivalók: a www.oki-iroda.hu honlapon.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .