Fiatalok az élet védelméről a Sziklatemplomban

Fotó: Merényi Zita

 

Az élet védelméről szóló, liturgikus énekekkel és tanúságtételekkel kísért elmélkedéseket Komáromi János, a ­Ferences Világi Rend tagja vezette. Mások mellett Szent ­Ferenc, Szent II. János Pál és ­Ferenc pápa gondolatai hangzottak el, valamint az egyetemistákból és középiskolásokból álló Fiatalok az Élet Szolgálatában csoport tagjainak tanúságtételei. A tanárnak, orvosnak készülő fiatalok örömüket fejezték ki, hogy valódi értékekért küzdhetnek, ezen értékeket valló kortársaik közösségében. Ők szolgáltak liturgikus énekekkel is az életvédő alkalmon.
A szentmisén Bíró László püspök így kezdte homíliáját: Beszélhetnénk arról, hogy Európában ma kérdésként vetődik fel, szabad-e a hivatalokban keresztény jelképeket viselni. Beszélhetnénk az asszisztált öngyilkosságokról, vagy arról, hogy Francia­országban börtön jár az élet védelméért. De szebb ennél az ünnep titka, ami nem más, mint az üzenet, hogy Isten uralmának nem lesz vége. Az evangélium tanúsága szerint erre mondott igent Mária – hangsúlyozta a püspök.
Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe arról szól, hogy Isten újra és újra magához ragadja a kezdeményezést. Ábrahám és Mózes idején épp­úgy ezt tette, mint az Újszövetség hajnalán, amikor Gábriel angyal meglátogatta Máriát – folytatta Bíró László. – Amikor Máriát tiszteljük, mindig ott tudjuk mögötte az Úr kezdeményező szeretetét, amely ma is élő tapasztalata lehet minden hívőnek. Ne legyünk reményvesztettek, amikor napjaink számtalan problémával terhes Európájára nézünk – biztatta a jelenlévőket a püspök. – Emlékezzünk arra, hogy XVI. Benedek pápa mindig is óvott a dualista hittől, amely képes úgy látni a világot, hogy benne a „rossz isten” erősebb, mint a jó. Hitünk szerint Isten erősebb, mint a sötétség: a tűzvörös sárkány feje végül lehull a porba. Ezt ünnepeljük ma – mondta.
Ne feledjük, hogy az Úr napjainkban is kezdeményez. Életünk nehéz pillanataiban merünk-e arra gondolni, hogy Isten éppen most tevékeny, most, amikor felforgatja a mindennapjainkat? – tette fel a kérdést a püspök. – Mária életét is felforgatta. A fiatal lány mondhatta volna Gábriel angyalnak, hogy mielőtt választ adna, még meg kell beszélnie a dolgot a vőlegényével, vagy azt, hogy fél a megkövezéstől, a rokonok ítélkező szavaitól. Ám ő nem torpant meg, és azonnal igent mondott.
Isten kezdeményez, de nem az ember nélkül teszi – mutatott rá Bíró László. – Úgy lát bennünket, mint ahogy az Angyali üdvözlet számos ábrázolása érzékelteti azt: Gábriel angyal Máriával egy szinten áll. Isten küldötte – tulajdonképpen Isten – és az ember egy szinten helyezkedik el – ez az Újszövetség. Az Úr partnernek tekinti az embert: szabadnak teremtette.
„Íme, az Úr szolgáló­leánya” – Mária szavait szeretik kiforgatni a feministák, mintha valamiféle megalázó helyzetbe kerülne. Pedig éppen emberi méltóságát mondja ki e mondatban – folytatta Bíró László.
Emlékezzünk Jézus megkísértésére! Gyere az én szolgálatomba – mondta neki a sátán. Máriát Gábriel hívja, és ő Isten szolgálatába szegődik: ezzel fordul meg a történelem. Talán mindebből kitűnik, hogy az Úr szolgálójának lenni egyáltalán nem megalázó. Éppen ellenkezőleg. Jézus egyenesen a barátainak mondja azokat, akik őt szolgálják. Talán az édesanyák értik ezt a legjobban, amikor megélik, hogy együttműködhetnek a Teremtővel.
Homíliája végén Bíró László püspök hangsúlyozta: Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepének lényege a kinyilatkoztatás: velünk az Isten. Ha tudatosabban éljük ezt a hétköznapokban, akkor hitünk is élőbbé válik, és megújul a vallásosságunk. Akkor bátorítóbban tudunk segíteni embertársainknak, melléjük állva az élet szolgálatában – zárta beszédét a püspök.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .