Ferenc pápa csíksomlyói látogatására felújítják az oltárt a nyeregben

fotó: Rédai Botond

 

A ferences házfőnök elmondta, hogy a Hármashalom-oltár eredeti terve Bartók Albert ferences szerzetestől származik, a kivitelezés technikai tervét pedig Makovecz Imre budapesti műépítész készítette. „Segítségére volt Bogos Ernő csíkszeredai műépítész, aki az 1996-ban megvalósult tervezési és építési munkálatok vezetésében, illetve a későbbi módosításokban is jelentős szerepet vállalt. Az oltár megépítéshez szükséges összeget a korabeli budapesti kormányzati szervektől kaptuk, az akkori csíksomlyói plébános, Gergely István közbenjárására. A segély a magyarországi Országos Lelkipásztori Intézeten keresztül érkezett” – vázolta a házfőnök. Hozzátette, mivel a ferences kolostor területén emelték az építményt, így a csíksomlyói kolostor nevére telekkönyvezték. A tulajdonjog alapján a csíksomlyói ferences kolostorra hárult a Hármashalom-oltár őrzése és karbantartása, s ennek a feladatnak mindenkor igyekezett is eleget tenni.
2015–2016-ban az Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalomi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság 20 millió forintos támogatásából sikerült megjavítani az oltárépítmény tetejét, valamint a szigetelést és a vízelvezetést az oltár mögött. Ugyanakkor minden tavasszal, a pünkösdi búcsú előtt kisebb-nagyobb javításon esett át az oltár előtt álló emelvény. Ezeket a munkálatokat önerőből végezték a ferencesek.
A házfőnök hangsúlyozta, a cél most az, hogy lényegi változtatás nélkül szebbé, praktikusabbá és tágasabbá tegyék a létesítményt. A Szentszék előírásai alapján liturgikus bútorokat és liturgikus ruhákat is készíttetnek a pápa számára.
„Mivel előreláthatólag a nyeregben és a templom előtti téren is jóval nagyobb tömegre számíthatunk, mint a búcsúk alkalmával, így a hangosításra szolgáló eszköztárunkat is bővítenünk kell, valamint új és több ülőalkalmatosságot kell készíttetnünk a kórusnak, a papságnak, a sajtó munkatársainak és a meghívottaknak” – számolt be a legújabb fejleményekről Bőjte Mihály. Időközben az is kiderült, hogy a vatikáni liturgikus bizottság kérésére a pápai szentmisére be kell fedni a pódiumot, ami jelentősen megnöveli a tervezés és a kivitelezés költségeit.
A mostani felújítás terveit Bogos Ernő műépítész készítette. Az elképzelések szerint új vakolatot kap az oltár mögötti sekrestye. Itt szükség lesz egy válaszfalra is, hogy legyen hely a technikai stáb legszükségesebb felszerelésének. Az oltár fölé emelkedő apostoli kereszt egyik szára elkorhadt, azt cserélni kell. A tetőzet faanyagát megfelelő anyagokkal kezelik, hogy szebb legyen, és ne tűnjön kopottnak. A régi, korhadt színpadot lebontják, a helyére újat építenek, illetve a fedéséről is gondoskodnak. A felújítást földmunkával és tereprendezéssel zárják majd. A beruházás teljes költsége még nem ismert, a számításokat a közeljövőben végzik el a szakemberek.

Forrás: Romkat.ro

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .