Ferenc pápa bocsánatot kért az őslakosok ellen elkövetett bűnökért

„Sajnálattal mondom: sok súlyos bűnt követtek el a bennszülött amerikaiakkal szemben Isten nevében. Az elődeim elismerték ezt, a latin-amerikai püspöki konferenciák tanácsa is kimondta, és én is ki szeretném ezt mondani. Mint Szent II. János Pál pápa, én is kérem az Egyházat, hogy térdepeljen le Isten előtt, és könyörögve kérje bocsánatát a múltban és a jelenben elkövetett bűnöknek – mondta Ferenc pápa július 9-én. – Alázatosan bocsánatot szeretnék kérni nem csak az Egyház által elkövetett bűnökért, hanem minden bűncselekményért, melyet Amerika úgynevezett meghódítása során elkövettek az őslakosok ellen.”
A pápa beszédében bírálta a gyarmatosítás minden – régi és új – formáját, mely során a szegény országokra pusztán a nyersanyag és az olcsó munkaerő forrásaiként tekintenek, ami többek között szegénységet, erőszakot és kényszerű migrációt szül. „Mondjunk nemet a gyarmatosítás régi és új formáira – szólított fel a pápa. – Mondjunk igent a népek és kultúrák találkozására. Boldogok a békességszerzők!” (CNA)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .