Ferenc pápa

Körmenet a pápa nélkül

A szokásokkal ellentétben idén úrnapján, június 19-én Ferenc pápa nem állt a római úrnapi körmenet élére. A közel két kilométeres gyaloglás túlságosan igénybe vette volna a június 21-i ka láb riai látogatása előtt. Ezért a lateráni Keresztelő Szent János-bazilikából a szentmise után autóval ment a Santa Maria Maggiore-bazilikába, ahol fogadta a körmenetet. (KAP)

„Anyai egyházról álmodom”

Anyai egyházról álmodom, olyan anyaszentegyházról, amely képes magához ölelni gyermekeit – hangsúlyozta Ferenc pápa a Római egyházmegye pasztorális konferenciájának megnyitóján, június 16-án.

Embertelen élet az, amelyben valaki reggel felkel, dolgozni indul, amikor gyermekei még alszanak, és este már ágyban találja őket, mire hazatér – fogalmazott a pápa, „elárvulásnak” nevezve ezt a jelenséget. A család emléke nélkül élő árvák társadalma ez, ahol a nagyszülőket idősek otthonába küldik, a szülők állandóan fáradtak, és az életből hiányoznak az érzelmek – mondta. Az egyház nagy kihívása ma az, hogy anyává váljék. Nem elég, ha jól szervezett, ha számos lelkipásztori tervvel rendelkezik. Nem az a legfontosabb.


Az egyház küldetése az evangelizálás, vagyis az, hogy gyermekeket „nemzzen”. Az egyház kissé megöregedett, de az individualizmus veszélye és a közösségi élettől való menekülés ellenére is meg lehet fiatalítani, termékennyé lehet tenni. Az egyház attól válik fiatalabbá, ha képes gyermeket ,,nemzeni”, ha egyre inkább anyává válik. Az egyház útja napjainkban a befogadás és a gyengédség. Olyan egyházra van szükség, amelynek kapui nyitva állnak, amely reménnyel és türelemmel tekint a jövő felé. Szeretek egy olyan egyházról álmodni, amely megéli Jézus együttérzését. Az együttérzés pedig annyit jelent, hogy átérezzük, amit mások éreznek, érzelmekkel kísérünk másokat. Az egyház anya, aki együttérzéssel simogatja meg gyermekeit. Küldetése a befogadás és a hit felkínálása, amely a viselkedésben és a tanúságtételben valósul meg – fogalmazott a pápa.

A plébánosokhoz fordulva kifejezte irántuk való szeretetét. Nem könnyű a plébánosi feladat – mondta. – Könnyebb püspöknek lenni, mint plébánosnak. A püspöknek ugyanis mindig megvan a lehetősége a távolságtartásra, elbújhat az „ő exellenciája” kifejezés mögé, ez védelmet jelent számunkra. Ám a plébános élete nem egyszerű, hiszen az emberek mindenféle kéréssel kopogtatnak az ajtón – hangsúlyozta a szentatya. (VR)

Szíriai menekültek

Az ENSZ legfrissebb adatai szerint a szíriai menekültek összlétszáma 2,9 millió. Közülük több mint 1,1 millióan Libanonban élnek, hatszázezren Jordániában. Törökországban hivatalosan hétszázhetvennégyezren vannak, de törökországi becslések szerint számuk valójában meghaladja az egymilliót. (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .