Felemelő szeretettel

Ezért lett a születésének 1700. évfordulójára emlékező 2016-os jubileumi év szlogenje a „Felemelő szeretet!”. Szeretnénk, ha a mai kor embere számára olyannak tudnánk bemutatni őt, amilyen valójában volt: olyannak, aki odafordult az elesettekhez, aki egész életében arra törekedett, hogy felemelje, segítse a bármi oknál fogva a társadalom peremére szorultakat. A felemelő szeretet hívők és nem hívők számára egyaránt követendő életprogram lehet, és szeretnénk, ha ezt az üzenetet sokan meghallanák. Mindannyiunk életében vannak olyan pillanatok, élethelyzetek, amikor nagy szükségünk van a felemelő szeretetre. Ám az is fontos, hogy elsősorban mi magunk gyakoroljuk ezt. Csak így remélhetjük, hogy mások is ezzel a lelkülettel közelítenek majd hozzánk.

– Milyen lépéseket tett az egyházmegye a jubileumi esztendő előkészítésére?

– Létrehoztunk egy bizottságot, amelynek hivatala a Szent Márton Zarándokiroda. A szervezőbizottságban papok és világiak is részt vesznek.

Az ünnepi alkalomból ellátogat Szombathelyre Ferenc pápa is. A szentatya elfogadta a meghívásunkat, de érkezésének pontos dátumát még nem ismerjük.

Emellett számtalan olyan rendezvényt igyekszünk megszervezni, amelyekkel minél szélesebb körben megszólíthatjuk az embereket. Nemcsak a hívőket, hanem az egyházon kívülieket is. Arra törekszünk, hogy Szent Márton személyiségén és lelkiségén keresztül elérjünk minden jó szándékú embert, megszólítsuk és közös ünneplésre hívjuk őket.


A jubileumi esztendőt mély lelki élményt adó programok egész sorával igyekszünk kitölteni. Ezeknek az eseményeknek a megszervezéséhez természetesen idő kell. Ezért már idén elkezdtük a lelki felkészülést. Az idei évre megfogalmazott célkitűzésünk az, hogy mi, szombathelyiek, illetve a Szombathelyi egyházmegye hívei igyekezzünk lelkiekben felnőni Szent Márton követésére. Csak így remélhetjük, hogy a hozzánk érkező zarándokokat is segíteni tudjuk majd abban, hogy minél jobban megismerjék a városunkban született szentet, és valódi élményekkel térjenek haza. Szeretnénk, ha rajtunk keresztül megtapasztalhatnák azt a felemelő szeretetet, amely Szent Mártont jellemezte.

Jövőre már elsődlegesen a vendégekre fogunk összpontosítani, hiszen jó néhány külföldi csoport bejelentkezett már, sokan vannak, akik szeretnének látogatást tenni Szent Márton szülőhelyén. A zarándokok fogadása nagy kihívást jelent nemcsak az egyházmegye, de az egész város számára.

A lelki előkészületeken túl természetesen fontos feladatot jelent néhány épület felújítása is. Itt elsősorban a székesegyházra gondolok, illetve a Szent Márton-templomra. Szeretnénk, ha mindkét istenháza méltó módon fogadhatná az ide érkezőket. Az ünnepi események keretében tervezünk konferenciákat, koncerteket, kiállításokat és sportversenyeket is.

– Hogyan igyekeznek gondoskodni arról, hogy az egyházmegye minden részébe eljusson Szent Márton híre?

– A magunk készületét azzal is szeretnénk erősíteni, hogy körbehordozzuk az egyházmegyében Szent Márton ereklyéjét. Elvisszük egy-egy esperesi kerületbe, illetve olyan településekre, amelyek Szent Márton oltalma alatt állnak, és közös imanapra várjuk majd a hívő embereket.

Több ország részvételével rendezvényt szervezünk a fiatalok számára is. A helyszín Rönök lenne, a Szent Imre-templom. Az ünnepi eseményekbe bevonnánk a szomszédos Eisenstadti egyházmegyét – amely szintén Szent Márton pártfogása alatt él –, valamint szlovén és horvát testvéreinket is. Egy egész napos programot tervezünk. Bízom abban, hogy sok fiatalt vonz majd az esemény. Nagy szükség van olyan, az életkori adottságokat figyelembe vevő rendezvényekre is, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy egy-egy korosztály tagjai minél inkább megérthessék és befogadhassák Szent Márton lelkiségét.

Szombathelyi Sajtószolgálat

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .