„Felemelő szeretet – éld át és add tovább!”

 Fotó: Szombathelyi egyházmegye

 

A Szombathelyi egyházmegye Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából július 9–10-én a szombathelyi Emlékmű-dombon rendezi meg a Szent Márton Találkozót a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, a magyar állam, valamint Szombathely Megyei Jogú Város támogatásával.

A május 25-i sajtótájékoztatón ­ Veres András, a Szombathelyi egyházmegye kormányzója bemutatta Dominik Duka prágai bíboros érseket, akit Ferenc pápa május 21-én a Szent Márton Találkozó különleges küldöttévé nevezett ki. Veres András megismertette a jelenlevőkkel a rendezvény plakátját, a teljes programot is tartalmazó honlapot, a találkozót népszerűsítő promóciós kisfilmet és a találkozó közösségi oldalát is.
A főpásztor a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a pápa rengeteg meghívást és felkérést kap, és nem tud mindegyiknek eleget tenni. Dominik Duka részvétele az ünnepségen a szentatya figyelmességének jele.
Dominik Duka 1943. április 26-án született a kelet-bohémiai Hra­dec Královéban. 1969-ben belépett a domonkosok cseh rendtartományába, és teológiai tanulmányai végeztével 1970. június 22-én pappá szentelték. A prágai érsekség több plébániáján látott el lelkipásztori feladatokat. 1975-ben megfosztották a papi szolgálattól, ekkor a Škoda plzeňi gyárában kapott munkát, s tizenöt éven át formatervezőként dolgozott itt. 1981–1982-ben bebörtönözték. A rendszerváltás után, 1998. június 6-án II. János Pál pápa szülővárosa püspökévé nevezte ki. 2010. február 13-án XVI. Benedek pápa prágai érsekké és Csehország prímásává tette meg. A cseh püspökök 2010-ben az ország püspöki konferenciájának elnökévé választották. A 2012. február 18-án tartott konzisztórium során XVI. Benedek pápa bíborossá kreálta. Mint a kommunista államhatalom üldözöttje, aki Lengyelországban szerzett diplomát, jól ismeri a közép-európai térséget, annak összes mai gondjával együtt.
A Szent Márton Találkozóra a határokon túlról is várnak zarándokokat. A tájékozódásban segít a kifejezetten a rendezvényre létrehozott honlap és Facebook-oldal – mondta el Turcsik István, az Ester Communications ügyvezetője.
A sajtótájékoztatón ezt követően levetítették azt a népszerűsítő kisfilmet, amely a júliusi találkozó üzenetét szeretné közvetíteni mindenki számára. Mint Turcsik István hangsúlyozta: hamarosan köztéri és templomi plakátokkal is találkozhatnak az emberek, hiszen a cél az, hogy minél többen értesüljenek a programról.

A cikk további része a nyomtatott lapszámunkban olvasható.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .