„Félbevágott szülők” – teljes reménységgel

Ám hogyan lehetne boldog a gyerek, amíg téged szomorúnak lát? Hogyan birkózzon meg a fájdalmas helyzettel, amíg te padlón vagy? Hogyan higgyen a saját jövőjében, ha benned nincs remény? – ezekkel a kérdésekkel szembesülnek az egyedülálló apák és anyák.


Aki olyan környezetben él, ahol alig van válás, az szégyelli a házasságának csődjét, és a kudarcáról nem beszél senkinek, inkább magába fordulva próbálja meg túlélni a krízist. Mások könnyen mondják el, hogy mi történt velük, mert körülöttük szinte mindenkinek felbomlott a házassága. Mégis a válasz, amit ilyenkor kapnak, nem nyújt vigaszt: „Ugyan, nem nagy ügy, majd találsz valaki mást!”

Kevesen tudják, hogy a katolikus egyházon belül az Emmánuel közösség szervezésében létezik egy olyan program, amely immár majdnem tizenöt éve rendszeresen foglalkozik a felbomlott családokkal, az elváltakkal. Az egyedülálló szülőknek szóló AVE-kurzuson a résztvevők nyíltan beszélhetnek a helyzetükről és fájdalmaikról, hiszen sorstársak között vannak. Amit önmagukért talán nem lenne erejük megtenni, azt megteszik a gyerekeikért: elindulnak a gyógyulás útján, hogy kilépjenek az önsajnálatból, felhagyjanak a volt házastárssal való játszmázással, a haragtartással és kiengesztelődjenek, megbékéljenek a helyzettel, megtanulják meglátni az előttük álló új lehetőségeket. Hiszen a gyerekeknek elsősorban derűs, kiegyensúlyozott szülőkre van szükségük.

Az AVE-kurzus résztvevői három hétvégét szánnak látszólag csak önmagukra, ám hosszú távon a gyerekeik életének további alakulására is. Ha majd nem veszi el minden energiájukat a saját sebeik kezelése, hanem ismét lábra állnak, akkor lesz erejük, türelmük, figyelmük a gyerekek testi-lelki-szellemi fejlődésének támogatására, a leckeírásra, a közös játékra, az esti mesére, a meghitt beszélgetésekre, a közös imádságra.

Most, az új tanév első félévében két hétvégesorozat is indul egyedülálló, azaz elvált, külön élő, soha meg nem házasodott, illetve özvegy szülőknek: az egyik Budapesten, a másik a Pécsi egyházmegyében, Máriagyűdön. Az érintettek minden információt megtalálnak a www. avelap.hu internetes oldalon, ahol jelentkezhetnek is. A család, a barátok, az ismerősök gyakran tehetetlennek érzik magukat, látván a magára maradt apa vagy anya vergődését, fájdalmát, kétségbeesését. Ha összefognak, és elvállalják a gyerekek felügyeletét a három hétvége idejére, s ezzel segítik eljutni a szülőt az AVE-kurzusra, akkor részesei lehetnek annak a csodának, amit az elmúlt másfél évtized alatt több százan átéltek: megtapasztalták, hogy a történtek dacára lehet a csonka családban is teljes reménységgel, örömben élni.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .