Fáradhatatlanul adni és szeretni

Fotó: Simon Erika

 

Az alapítás évfordulóját október 19-én jótékonysági esttel ünnepelték a templomban, Szünderné Havasi Erzsébet festményeinek kiállításával és a székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Művészeti Iskola kórusainak nagy sikerű koncertjével.
Tóth Tamás plébános ünnepi köszöntőjével kezdődött az esemény, amelyen számos érdeklődő részt vett. A lelkipásztor megemlékezett az alapítókról és munkájukról, amely egy negyed évszázad szeretetszolgálati tevékenységét alapozta meg. Megköszönte a karitászcsoport tagjainak, hogy fáradságot nem ismerve támogatják a legelesettebbeket, teljes önzetlenséggel, elfogadással és szeretettel. Szünderné Havasi Erzsébet festőművész kiállítását Szabó Imréné nyitotta meg. A művész néhány képének bevételét a Prohászka karitászcsoport jótékonysági céljaira ajánlotta fel. Az esten fellépett Dőry Magdolna és Tőke Zsófia előadóművész.
Spányi Antal megyéspüspök, a Katolikus Karitász püspök elnöke köszöntötte a jubileumát ünneplő karitászcsoport tagjait. Elmondta, az Egyház alapvető küldetése az elesettek támogatása. A kezdetekkor az apostolok diakónusokat szenteltek fel erre a szolgálatra, hogy a közösségben támogassák a rászorulókat, gondoskodjanak a betegekről és a magányosokról. Ma a karitász vállalja fel ezt a feladatot a Katolikus Egyházban.
A főpásztor az önkéntesek munkájára visszatekintve elmondta, a karitászcsoport szerves része az egyházköz­ség életének. A szentmisékben minden alkalommal imádkoznak azért, hogy ez a templom otthonná váljon a betérők számára. Gyakran vállalnak szerepet a különböző közösségi programok szervezésében, előkészítésében, de épp ilyen fontos tevékenység számukra a személyes segítségnyújtás is: a huszonöt év alatt nagyon sok ember, család helyzetén tudtak javítani. Heti szolgálatukhoz hozzátartozik a beteglátogatás, a nyaralási és tanévkezdési támogatások eljuttatása a nehezebb élethelyzetben lévő családokhoz, élelmiszercsomagok biztosítása az időseknek, valamint a hajléktalanok segítése, akikkel rendszeres kapcsolatban vannak. A csoport részt vesz az országos segélyakciókban, és számos más módon is igyekszik segíteni a hétköznapokban. Számukra ez örömforrás, és nem csak akkor, ha mosolyt látnak az arcokon. Tudják, hogy jót tenni mindig jó érzés – mondta a püspök, s végül azt kívánta a karitászcsoport jelenlegi és leendő tagjainak, hogy a jövőben is ugyanezzel a szeretettel szolgálják Krisztust a legkisebbekben, építsék Isten országát a környezetükben, és tegyenek a világ és önmaguk megszentelődéséért. A fehérvári karitászcsoportot Mészáros Attila alpolgármester is köszöntötte. Személyes hangú beszédében saját tapasztalatait is megosztotta az ünneplőkkel. A város közössége nevében megköszönte az elmúlt huszonöt év munkáját az alapítóknak és mindazoknak, akik részt vettek a segítőszolgálat ellátásában. Bernáth Károlyné csoportvezetőnek köszönete jeléül virágcsokrot adott át, valamint Cser-Palkovics András polgármester oklevelét, amelyben elismerését fejezte ki az önkéntesek szociális-karitatív tevékenységéért.
Bár a Prohászka karitászcsoport tagjainak többsége az évek során kicserélődött, vannak még köztük olyanok, akik alapító tagként kezdték meg szolgálatukat. A jubileumi ünnepségen őket is köszöntötték. Ajándékot kapott Kovács Istvánné és Kolmann Miklósné alapító tag, valamint Ruff Ferenc és Balogh Máté alapító.
A jubiláns karitásztagok köszöntése után, az ünnepség végén Spányi Antal püspök az évforduló emlékére minden karitásztagnak egy-egy személyes ajándékot nyújtott át.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .