Évforduló, élet-forduló

Ám az évkezdet sem sokkal könnyebb. A megszokásból, babonából vagy a környezet nyomására tett sokadszori fogadkozások után gyakoriak a néhány napos absztinenciát követő durva visszaesések. „Mit rontottam el?” „Ugyanott vagyok, sőt még mélyebbre süllyedtem!” „Radikális változást szeretnék az életemben!”
A felépülési modellek közül a logoterápia az élet értelmének keresését állítja a középpontba. Az élet értelmének keresésére szinte mindannyian képesek vagyunk, fizikális és lelki állapotunktól függetlenül, csak általában nem így működünk… Ezért megfontolandóak az érintettek és hozzátartozóik számára Elisabeth Lukas pszichoterapeutának, a logoterápia és az egzisztenciaanalízis egyik legjelesebb kortárs képviselőjének a segítőhivatásúak körében is kevésbé ismert gondolatai, tanácsai.


– Ha a jó és a rossz anyagi és kapcsolati életkörülmények egyaránt lehetnek veszélyeztető tényezők, akkor talán nem azt érdemes kutatni, hogy mi hajtja bele az embert a függőségbe, hanem arra kell rákérdeznünk, hogy mi az, ami kivezethet a függőségből.

 

 – Kis lépésekben kezdjünk el haladni. Ehhez meg kell tenni az első lépést, ha szükséges, akkor több alkalommal is, minden visszaesés után újra. Az első lépést további lépéseknek kell követniük.

 

– Bízzunk a lépések értelmében. Viktor E. Frankl (a logoterápia kidolgozója) megfogalmazása szerint: „Az értelem a lét hajtóereje.” Ami annyit jelent: az értelem vagy megelőzi minden lépésünket, vagy nem teszünk meg egyetlen további értelmes lépést sem.

 

– Viseljük el, hogy közben folyamatosan kényelmetlenül érezzük magunkat. El kell tűrnünk a kellemetlenségeket, a feleslegesség és a bizonytalanság vissza-visszatérő érzését, az elvonásból eredő panaszokat, az idegességet, szégyenérzetet, bűntudatot.

 

– Tartsunk ki a kis lépések mellett. Elkezdeni valamit és kitartani benne, ez minden cél elérésének titka.
Hans Jürgen Skorna versével szeretnék reményekkel teli, jó évkezdetet kívánni szenvedélybetegeknek és segítőknek egyaránt:

 

Remény

 

egy alkoholistának
szenvedésed
romjaiból még
jeleket küld
jobbik éned
az újrakezdés jelzéseit

ragadd meg őket

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .