Evezz a mélyre!

 

A két módszer első pillantásra nagyon különbözik egymástól, de szerkezetüket, belső logikájukat tekintve nagyon hasonlók. A lényeg: mindkettő a kérügmát, az alapvető evangéliumot hirdeti, és megtérésre vezet. Mindkettő nagy hangsúlyt fektet az Istennel való személyes találkozás átélésére a Szentlélek meghívásával. Mindkettő céljának tekinti, hogy elvezesse a résztvevőket az egyház élő közösségébe. Az itt említett három elem – a kérügma (evangéliumhirdetés), a karizma (a Szentlélek konkrét működése) és a koinónia (közösségi szemlélet) – jelenléte és egysége az Apostolok cselekedeteitől kezdve minden hatékony evangelizáció alapja.


A Szentlélek-szeminárium („hivatalos” nevén az Élet a Lélekben szeminárium) hazánkban a nyolcvanas évek végétől ismert. Kidolgozója Ernst Sievers belga missziós atya, aki Afrikában tejesített szolgálatot. A szeminárium viharos gyorsasággal, néhány év alatt elterjedt az egész világon. Bár a katolikus karizmatikus megújulás gyümölcse, mégsem célja, hogy a résztvevőket mozgalmi „karizmatikusokká” vagy valamelyik közösség tagjává tegye. Célja az egyház lelki megújulása, s a plébániákon tartott szemináriumok eredményeként leggyakrabban helyi imacsoportok alakultak. Itt mindenképpen le kell írnunk Katona István és Kemenes Gábor atya nevét (előbbi az Emmausz közösség alapítója), akik a hőskorszaktól kezdve kurzusok tucatjait vezették szerte az országban. A nyolchetes szeminárium heti egy estét vesz igénybe, melynek során közös imádság, tanúságtételek, tanítás és csoportmegbeszélés segítik a résztvevőket Isten élő jelenlétének felismeréséhez életükben. A nyolc hét valódi, közös lelki utazás Isten szeretetének meghirdetésétől a bűnbánat lépésein át a Szentlélek új befogadásáig. A szeminárium fontos része az életgyónás és a Szentlélek-hívó imádság, de a résztvevők számára évek múlva is emlékezetes a kiscsoportokban kialakuló testvéri szeretet és a mély összetartozás élménye. A szeminárium elsősorban már gyakorló, ám megújulni vágyó keresztényekhez szól, de templomba nem járó, nyitott emberek evangelizációjára is alkalmas. Nagy előnye, hogy számos laikus segítő szolgálatára épül, így nem terheli túl a papot, akinek egyébként itt is nagyon fontos szerepe van, például a küldetési szentmise megünneplésével.

 

A Fülöp- – újabb nevén Új Élet – kurzus a Szent András Evangelizációs Iskola missziós hétvégéje 1996-tól van jelen hazánkban és a határon túli magyarlakta területeken. „Új generációs” kurzusként jellemző rá az interaktivitás, a képek használata és a szemléltetés, az elvont fogalmak megjelenítése, a pergő és közvetlen előadói stílus. Nagyon lényeges eleme a zene, a jól megválasztott gitáros énekek használata is. Mindezek miatt rendkívül népszerű a fiatalabb generációk körében. Inkább a kezdőkhöz szól, de a régi hívők is szívesen fogadják az evangéliumi hit alapjainak tisztázását és átélhetővé tételét, ami egyébként rendkívül fontos. A leghosszabb út a fej és a szív közötti kétarasznyi távolság. Nem elég tudnom, hogy Jézus meghalt és feltámadt, ha nem hat át a mélységes meggyőződés a Szentlélek által, hogy értem halt meg. És helyettem halt meg – hogy én élhessek. Ebben segít a Fülöp-kurzus. Mivel az evangélium „első meghirdetésével” hitre és megtérésre vezet, ideális kiindulópontja az erre épülő katekézis hosszabb folyamatának. Vannak plébániák, ahol a bérmálkozni készülő fiatalok számára szervezik meg, másutt nagyböjti programként. Akkor a leghatékonyabb, ha bentlakásos kurzusként tartják, húsz– negyven fő számára, de „bejárós” változata is lehetséges. A rövid, péntek estétől vasárnap délutánig tartó evangelizációs hétvége sok száz ember életében robbant bombaként, elvezetve őket a hiteles megtéréshez, a tartós életváltozás valóságába.

Evezz a mélyre a hit évében! Engedd, hogy evangelizáljanak, mielőtt evangelizálni kezdenél! Vedd igénybe az élő egyház kincseit!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .