Evangelizáció az éteren át

Fotó: Tóth János/Szent Adalbert Központ

 

 

Huszonhárom ország Mária Rádióinak munkatársai érkeztek hazánkba a találkozóra. A második napon, március 22-én Erdő Péter bíboros, prímás, Székely János esztergom–budapesti segédpüspök, a Mária Rádió védnöke és Fábry Kornél, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkárságának főtitkára tartott előadást a konferencia résztvevőinek.
Szabó Tamás, a magyar­országi Mária Rádió elnöke kérdésünkre elmondta, azért kezdeményezték az idei találkozó hazai megrendezését, mert 2020-ban Magyarország ad otthont a nemzetközi eucharisztikus kongresszusnak (NEK). Az elnök hozzátette, négy országban vannak jelen magyar nyelvű Mária Rádiók: hazánkon kívül Szerbiában, Erdélyben és a Felvidéken.
Székely János esztergom–budapesti segédpüspök, a Mária Rádió védnöke előadásában arról beszélt, miként élik meg a magyar hívek a Mária Rádió hazai jelenlétét. Mint elmondta, kezdetektől fogva önkéntesként dolgozik a rádiónál, a napi evangéliumot magyarázó műsora van, s folyamatosan megtapasztalja, mekkora ajándék az embereknek az éteren keresztül elhangzó evangelizáció.
A püspök hangsúlyozta, a Mária Rádió nem csupán kommunikációs eszköz, hanem termékeny talaj, melyen számtalan kezdeményezés otthonra talál az evangélium szellemében.
Erdő Péter bíboros a nemzetközi eucharisztikus kongresszus előkészítő szakaszáról beszélt előadásában. Elmondta, már megkezdődött a kongresszus közel kétszáz missziós küldöttjének képzése. Pünkösdhétfőn, Máriaremetén adja majd át számukra a megbízó­leveleket, hogy ezt követően ki-ki a saját plébániáján kezdhesse meg munkáját: a hívek felkészítését a találkozóra. A bíboros hozzátette, javaslatokat is várnak a kongresszus lelkipásztori és liturgikus programjaival kapcsolatban.
A főpásztor különösen fontosnak tartja a jelenleg az esztergomi bazilikában található missziós kereszt – Ozsvári Csaba ötvösművész alkotása – országjárását. Elmondta továbbá, hogy a tervek szerint nemzetközi tudományos találkozó előzi majd meg az eucharisztikus kongresszust, papok, szakemberek részvételével.
Az ünnepségek nyitó szentmisével kezdődnek, amelyen gyerekek elsőáldoznak. Emellett kiemelt esemény lesz a nemzetközi kongresszuson az eucharisztikus körmenet és a zárómise – folytatta Erdő Péter, aki ezt követően arról is szólt, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) már létrehozta azt a bizottságot, amely a kongresszusi előkészületekkel foglalkozik. Tagjai az MKPK állandó bizottságának püspökei, valamint Székely János és ­Palánki Ferenc püspökök. A bíboros azt is elmondta, hogy várják a szentatya jóváhagyását a kongresszus jelmondatával kapcsolatban, és szeretnének egy méltó himnuszt is íratni, valamint új énekekkel gazdagítani a liturgiákat.
Fábry Kornél, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkárságának főtitkára előadását a kongresszus fogalmának meghatározásával kezdte. Mint mondta, ez egy világméretű ünnepségsorozat. Fontos lenne, hogy minden keresztény ember tisztában legyen azzal, neki is helye van az eseményen, ő is a meghívottak között van.
A legfontosabb, hogy tanúságot tudjunk tenni Isten szeretetéről, megmutassuk, hogy Egyházunk örömmel, élettel teli Egyház – hangsúlyozta a főtitkár.
Fábry Kornél arról is beszélt, hogy legalább négyezer önkéntes segítségére lesz szükség az események zökkenőmentes lebonyolításához. A tervek között szerepel például, hogy tíz helyszínen ételt osztanak majd rászoruló embereknek. A főtitkár végül a Mária Rádió nagy családjának imáját kérte az európai Mária Rádiók magyarországi találkozójának résztvevőitől a nemzetközi eucharisztikus kongresszus sikeres megrendezé­séért.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .