Európai Unió

Az EU Parlament a keresztények védelméről

Az Európai Parlament Strasbourgban megtartott plenáris ülésén január 20-án nagy többséggel elfogadta a keresztények és a vallásszabadság védelmével kapcsolatban benyújtott indítványt. A határozatot, amelyet az Európai Parlament összes pártja ellátott kézjegyével, az Egyiptomban, Irakban és Nigériában történt, keresztények elleni támadásokat követően nyújtották be a parlament elé. (VR)

Starsbourgi kiállítás Matteo Ricciről

Az Európa Tanács plenáris ülésével párhuzamosan január 18-án kiállítás nyílt, Civilizációk találkozása – P. Matteo Ricci, Európa nagykövete a Ming-dinasztia idején Kínában címmel. A kezdeményezés a jezsuita tudós és szerzetes halálának négyszázadik évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév záró rendezvényei közé tartozik. A megnyitón felszólalt Romano Carancini, Macerata város polgármestere. Ebben az olasz városban született 1552-ben Matteo Ricci. (VR)

Európai naptár keresztény ünnepek nélkül

Az Európai Bizottság olyan határidőnaplót osztott ki diákok között, amelyben nincsenek feltüntetve a keresztény ünnepek. Franciaország méltatlankodását fejezte ki a történtek miatt – tájékoztat róla a La Croix francia katolikus napilap január 13-i száma. Az Európai Bizottság immár hét éve több mint hárommillió gimnazistának iskolai határidőnaplót oszt szét. A 2010–11-es kiadás megemlékezik a zsidó, a muzulmán és a hindu vallási ünnepekről, miközben mellőzi a keresztény ünnepeket. Karácsony illusztrációja például egy Finnországból származó fenyőfa. Az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Tanácsa (COMECE) szóvivője révén „egyszerűen hihetetlennek” nevezte a keresztény ünnepekről való „megfeledkezést”. (VR)

Felvonulás az életért Párizsban

Az életvédő szervezetek január 23-án országos felvonuláson vettek részt Párizsban. A rendezvényt idén hetedik alkalommal rendezték meg; 2005-ben a harminc éve legalizált abortusz elítélése és az anyák, valamint a születendő gyermekek védelme iránti figyelemfelhívás céljából kezdeményezték. Múlt évben már több mint húszezren vettek részt a felvonuláson. A hagyományos francia életvédő szervezetekhez idén egyetemisták és egészségügyi dolgozók csoportjai is csatlakoztak. XVI. Benedek a felvonulásról értesülve üdvözletét küldte a résztvevőknek. Arra buzdította őket, hogy kitartóan törekedjenek az élet kultúrájának megteremtésére, amely az igazság és a szeretet kultúrájának gyümölcse. (VR)

Hét kopt sebesültet Münchenben kezelnek

Müncheni klinikákon kezelnek hét súlyos sebesült kopt keresztényt, akik Alexandriában szilveszterkor megsérültek. Anba Damian németországi kopt ortodox püspök meglátogatta őket. „Mi, koptok nem vagyunk ellenségei az iszlámnak. Ellenségeik saját soraikban vannak: a fanatikusok!” – jelentette ki. (KNA)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .