Európa

Lourdes-i zarándoklat – bombariadóval

Az idei, Nagyboldogasszony ünnepéhez kapcsolódó lourdes-i zarándoklat a 137. volt, és hároméves ciklust nyitott meg, amelyet az imának szentelnek. Több mint tízezer résztvevőt vártak – háromezer fiatalt a betegek és fogyatékkal élők ellátására – kétszázötven családot közel nyolcszáz kisgyermekkel, továbbá több száz, a társadalmi élet peremére szorult fedélnélkülit. A zarándokok a szertartás során a családokért, a fiatalokért, a hátrányos helyzetűekért és az egyetemes egyházért imádkoztak, hogy maradjanak hűek az evangéliumhoz, és törekedjenek az egységre a hitben és a reményben. – Mintegy harmincezer zarándokot, köztük betegeket kellett kimenekíteni a bazilikából és a zarándokközpont más helyszíneiről bombafenyegetés miatt. A rendőrséggel telefonon azt közölték, hogy délután háromkor bomba fog robbanni. Pierre Adias szóvivő szerint példás fegyelmezettséggel zajlott a kiürítés. A rendőrség mindent átkutatott, bombát nem talált. A zarándokok így délután visszatérhettek. 2002-ben már volt hasonlóan hamis bombariadó az alsó, Szent X. Piusz-bazilikában. (KAP)

Vallási ismeretek a francia állami iskolákban

Franciaországban 2006 óta kell az állami iskolákban a történelem részeként vallási ismereteket is tanítani. Ez nem katekézis, hanem a vallási ismeretek művelődéstörténeti szempontú oktatása. A hitoktatás az állami iskolák növendékei számára továbbra is az iskolán kívül, az egyházközségek szervezésében folyik, ennek minden előnyével és hátrányával. Szakmai körökben még ma is viták folynak a „fait religieux” (vallási tények) oktatásáról, az oktatók felkészítéséről és a tankönyvekről is. (Herder Korrespondenz)

Heiligenkreuzban elegendő az utánpótlás

„Az életmódunkat követni akaró fiatalok ekkora számára utoljára a középkorban volt példa”– mondta Karl Wallner ciszterci azt a tényt kommentálva, hogy az utóbbi években a heiligenkreuzi apátság szerzeteseinek száma megduplázódott. Jelenleg a novíciusokat is beleszámítva nyolcvanegy szerzetese van a ciszterci apátságnak. Átlagéletkoruk negyvenhét év. Wallner atya szerint a novíciusok nagy része először az interneten ismerkedett a ciszterci élettel, vagy többször ellátogatott az apátságba, és bekapcsolódott az ott folyó élénk ifjúsági életbe. (KAP)

Csökken az olasz abortuszok száma

Olaszországban tavaly ismét tovább, 3,6 százalékkal csökkent a művi vetélések száma – jelentette az Avvenire. Az abortuszok száma Itáliában 1982 óta felére csökkent. Európában ez egyike a legalacsonyabbnak. (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .