Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

 

Idén azonban – ha törik, ha szakad – felépítik. „Ebből most már lesz torony!” – szögezi le Sander Zoltán, az Esztergom– budapesti főegyházmegye építésze. Több forrásból finanszírozzák a felhúzását. A főegyházmegye, az önkormányzat, a cégek, a magánszemélyek és a hívek támogatására egyaránt számítanak, a mintegy százmilliós projektet ugyanis a plébánia önerőből nem tudná megvalósítani.

A toronyépítés gondolatát a Zugló városrész központját jelentő tér felújításának terve indította el. Nemrég át is adták a megszépült Bosnyák teret, s a teljes befejezéshez lényegében már csak a torony megépítése hiányzik. Ötvenöt méter magas lesz az építmény, amely az év végére már biztosan a helyén áll majd, csupán néhány kiegészítő munka csúszhat át a jövő év tavaszára, például a lépcső kialakítása vagy a harangok elhelyezése.


Ahogyan a látványtervek is mutatják, a torony ugyanolyan lesz, mint amilyennek tervezője annak idején megálmodta. A régi terveket alapul véve dolgoznak majd, csupán aktualizálják, hozzáigazítják azokat a mai építészeti követelményekhez és jogszabályokhoz. Ugyanazt a terméskövet használják majd, mint annak idején, az anyagot a budakalászi kőbányából szerzik be. Mivel a csonka torony az évek alatt rárakódott portól elszíneződött, le kell majd tisztítani, hogy ne legyen színeltérés a régi és az új toronyrész között.

 

„A torony nem önmagáért van, hanem a harangokért, amelyek most is nagyon hiányoznak” – vallja Bárány Béla plébános, aki szerint már maga a torony is üzen: arra hívja fel a figyelmet, hogy felfelé nézzünk, az odafent valókkal törődjünk. „Egy faluban már messziről lehet látni a templom tornyát – teszi hozzá Sander Zoltán építész –, ez ad irányt, mutat utat. Budapesten nyilvánvalóan más a helyzet, de ha nem ismerjük a várost, s a templomot vagy a Bosnyák teret keressük, ott magasodik majd a torony – mint egy »felkiáltójel«.” S irányt mutat majd bárkinek, legyen az akár hívő, akár nem hívő.
Fotó: Kissimon I.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .