Érték a jövő számára

Fotó: Loósz Róbert

 

Udvardy György megyéspüspök a köszöntőbeszédében az egyházmegye idei jelmonda­tára irányította a figyelmet – „Tartsunk ki rendíthetetlenül reménységünk megvallásában, mert hűséges az, aki az ígéretet tette” –, hiszen a tornacsarnok felépülése ennek a szentírási mondatnak az erővel megjelenő valósága – fogalmazott. „A csarnok a teljes ember nevelését szolgáló lehetőség és feltétel. A keresztény nevelést szolgálja, a Krisztus általi ember megismerését, a Lélek szerint élő ember megszületését” – mondta a főpásztor, aki az ünnepen a beruházás költségeiről is tájékoztatást adott: az oktatási intézmény fejlesztésére fordított összeg 1,864 milliárd forint volt, amelyből az építési munkák kivitelezésére 1,614 milliárd forintot, az eszközbeszerzésre pedig 250 millió forintot fordítottak. A beruházás megvalósulásához szükséges összeget európai uniós pályázati forrásból, kormányzati támogatásból és saját erőből sikerült fedezni.
A megyéspüspök azt is elmondta, hogy a pécsi Káptalan utcában zajló óvodaépítéssel az egyházmegye szeretne kialakítani egy olyan központot, ahol a kisgyermekkortól az érettségiig vagy – a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolának köszönhetően – akár a diploma megszerzéséig egymáshoz közel álló épületekben tanulhatnak a gyermekek, a fiatalok.
Udvardy György beszélt az egyházmegye más településein zajló beruházásokról is: Komlón a végéhez közeledik az iskolafelújítás, és az egyházmegye Pakson, Tamásiban, Szekszárdon, Mohácson is szeretne előrehaladni terveinek megvalósításában. A főpásztor köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik munkájukkal, áldozatvállalásukkal, segítő szándékkal hozzájárultak a beruházás megvalósulásához. „Hiszem, hogy ez az épület és benne a lelkek, az itt a végbemenő növekedés, az erőfeszítések és egymás segítése érték a jövő számára, a város és az egyetem számára is. Hisszük, hogy Krisztust ismerő, jól felkészült, felelősséget vállaló, szolidáris emberek formálódnak itt” – tette hozzá a megyéspüspök.
Köszöntötte az ünneplő közösséget Michael August Blume, Magyarország apostoli nunciusa is, aki azokról az evangéliumi, keresztény értékekről beszélt, amelyek a mozgás művészetén, a sporton keresztül és az emberben munkálkodó Szentlélek által kerülnek felszínre a nevelés során. Mint mondta: a tornacsarnok a barátságos versengés helyszíne, ahol a tanulók a szabályok és a különböző technikák mellett az egymást segítő lelkületet is elsajátítják. Megtanulják, hogy a másik csapat nem ellenség. Megtanulnak nyerni és veszíteni, s megértik, hogy mindig van új esély. Megtanulják tisztelni egymást, és elfogadni a másik gyengeségét – mondta a nuncius. Végül arra hívta fel a figyelmet, hogy az érett, boldog ember Isten dicsőségének visszatükröződése.
Az ünnepségen beszédet mondott Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára, aki Szent Mórról szólva így fogalmazott: élete, munkássága példamutatás mindannyiunk és a jövő nemzedékek számára. Az oktatási intézmény feladata az, hogy miként a szent püspök tette egykor, vigyázza és gazdagítsa a rábízott fiatalok lelkét, s táplálja és erősítse a testüket.
Páva Zsolt, Pécs polgármestere az államtitkár gondolataihoz csatlakozva elmondta, Szent Mór személye a pécsi identitás része. Az iskolaközpont fejlesztése kapcsán pedig hangsúlyozta: nem pusztán arról van szó, hogy a város gyarapodik és szépül. A nevelési intézmények fejlesztése a kormány küldetésének megfelelően a családok kiemelt támogatását szolgálja.
Az ünnepségen első alkalommal adták át a Winkler díjat; ezt Udvardy György pécsi püspök idén alapította az egyházmegyei építési és felújítási munkálatokban kivitelezőként vagy másképpen közreműködő szakemberek munkájának elismerésére, akik jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy megfelelő infra­strukturális háttér segítse a pasztorális célok megvalósítását. Az egykori templomépítő plébános, Winkler Mihály emlékére létrehozott díjat első alkalommal az egyházmegye épületfejlesztési projektjeiben több alkalommal részt vevő Pécsi Építő és Tatarozó Zrt. termelési igazgatója, Wéber Árpád kapta.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .