Érseki palliumok átadása

A pallium a Szent Ágnes napján megáldott bárányok gyapjából készült, 4-6 centiméter széles, hat kis fekete selyemkereszttel díszített, stólaszerű gyapjúszalag. Szimbóluma az elveszett báránynak, amelyet a Jó Pásztor a vállára vesz. A palliumokat átadásuk napjáig Szent Péter sírjánál őrzik. A szentmisén részt vett a konstantinápolyi ökumenikus pátriárka küldöttsége is, Emmanuel franciaországi metropolita, az ortodox egyházak európai uniós hivatalának vezetője, továbbá Athenagorasz belgiumi metropolita és Joakim Billis diakónus, a fanari Szent András Apostoli Szék képviseletében.
A Szentatya beszédét Péter apostol papi-püspöki szolgálatról szóló tanításának szentelte – az apostol első levelének alapján, melynek középpontjában a szenvedő, a keresztre feszített és a szerető feltámadt Krisztus alakja áll. A papi szolgálat a maga teljességében Krisztus személyéből indul ki, aki a Péter-levél tanúsága szerint „a lelkek pásztora és gondozója” – mondotta a pápa.
A pásztor feladata, hogy legeltesse és őrizze a nyájat, és igazi legelőkre vezesse. A nyáj legeltetése a gondoskodást jelenti, hogy a bárányok valódi táplálékra találjanak. A hasonlaton túl ez azt jelenti, hogy Isten szava a szükséget szenvedő ember tápláléka, a pásztornak tehát újból és újból jelenvalóvá kell tennie Isten szavát. Ugyanakkor tudnia kell ellenállni az ellenségnek, a farkasnak is.
A szentbeszéd után került sor a palliumok átadására. Az új érsekek közül nyolc európai (köztük Mieczyslaw Mokrzycki lembergi érsek, II. János Pál pápa korábbi másodtitkára), tizenhét amerikai, hat afrikai, két ázsiai és egy óceániai. (VIS)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .