Erdő Péter bíboros Isztambulba látogatott

Az eseményen katolikus részről jelen volt Angelo Bagnasco bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) elnöke is, akit 2016 októberében választottak a kontinentális szervezet élére a magyar prímás utódjául. A konstantinápolyi ortodox egyház az öt nagy patriarchátus egyike, és tiszteletbeli elsőséget élvez az ortodox egyházak között. Bartholomaiosz ökumenikus pátriárka többször járt hazánkban. Az egyházi vezető 2000. augusztus 20-án Budapestre látogatott Magyarország millenniumi éve alkalmából. Ekkor a Szent István-bazilika előtti téren az ortodox egyház is szentként ismerte el államalapító királyunkat. A következő esztendőben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kara díszdoktorrá avatta az ökumenikus pátriárkát. Ebben az időszakban főpásztorunk állt az intézmény élén.
Erdő Péter bíboros a CCEE elnökeként Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka meghívására 2007. április 18. és 20. között hivatalos látogatást tett Isztambulban. A pátriárkával folytatott megbeszélésének témája a katolikus és ortodox keresztények közötti kapcsolatok fejlesztése, valamint az alapvető emberi és keresztény értékek európai képviselete volt. Szót váltottak a nagyvárosokban tartott missziók tapasztalatairól is.
A CCEE és az Európai Egyházak Konferenciájának (CEC) vegyes bizottságát 2010. március 10-én magánkihallgatáson fogadta Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka Isztambulban. A CCEE küldöttségét a magyar bíboros, prímás vezette. A 2014. március 3-án hivatalos látogatásra hazánkba ér­ke­ző Bartholomaiosz pátriárkát itt-tartózkodásának első napján a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai a testület székházában látták vendégül, ahol Erdő Péter köszöntötte az ortodox egyházfőt. A magyar kormány 2014-ben megállapodást írt alá a magyarországi ortodox egyházakkal. Ebben hazánk elismeri és nagyra értékeli az ortodox hagyományt, amely évszázadok óta szerves része történelmünknek. Áder János államfő és Bartholomaiosz pátriárka két évvel ezelőtti isztambuli találkozóján az egyházi vezető elismerően szólt a 2014-ben kötött megállapodásról. Magyarországon egyébként a 2011-es népszámlálás adatai szerint tizen­ötezren vallották magukat az ortodox egyházhoz tartozónak.

Forrás és fotó: Esztergom–budapesti  főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .