Erdő Péter bíboros fogadta a pátriárkát

Fotó: MTI

 

Vértesaljai László SJ kérdésére a találkozóról a bíboros a következőket mondta a Vatikáni Rádióban: A megbeszélésünk rendkívül érdekes volt. A pátriárka beszámolt a szíriai keresztények helyzetéről, és arról, hogy Damaszkuszban és környékén lassanként újraindul az élet. A fő gondnak a munkahelyteremtést nevezte, hiszen az ottani keresztény hívek szeretnének megmaradni a hazájukban, vagy legalábbis az ősi földjük közelében, de ehhez arra van szükségük, hogy munka- és életlehetőséget kapjanak. Ezért aztán rendkívül nagy segítséget jelent számukra minden ilyen jellegű tevékenység beindítása.
Beszélgettünk arról is, hogy más országokban milyen segítség adható a híveknek, illetve hol van a legnagyobb szükség a támogatásra. Irak északi részén, a kurdok lakta területen is sok keresztény menekült él, ők sem nélkülözhetik a segítséget. Beszéltünk arról is, hogy Magyarországon is élnek szír ortodox menekültek.  (Látogatása során a pátriárka találkozott is velük – a szerk.) Azt hiszem, mindezek együtt jelölik ki a feladatokat, amelyek az imaközösségek és a segítő testvéri szeretet körébe tartoznak. Ez az a közös munka, amelyre most konkrét megoldásokat és projekteket keresünk.
Erdő Péter bíboros hozzátette: a legfontosabb reménysége az, hogy mielőbb véget ér a háború. „Az első nyilván­valóan a béke, mert ez teremti meg az élet feltételeit. Legfőképpen erre vágyik és ebben reménykedik mindenki, aki azon a vidéken él, és ebben a keresztények és a nem keresztények, az egyszerű emberek mind messzemenően egyet­értenek.”

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .