Erdő Péter bíboros a rendkívüli szinódusról

A családpasztoráció kihívásai az új evangelizáció összefüggésében címet viselő rendkívüli szinódus főrelátorának Ferenc pápa nevezte ki az esztergom–budapesti érseket.

Erdő Péter bíboros úgy fogalmazott, hogy az október 5. és 19. között megtartandó rendkívüli szinódus pasztorációs és társadalmi helyzetfelmérés lesz. Megjegyezte: tudja, hogy mind a közvélemény, mind pedig a sajtó részéről nagy várakozás előzi meg e tanácskozás eredményeit, de a rendkívüli szinódus csupán az „első lépés egy többfokozatú folyamatban”. A főpásztor úgy véli, hogy a jövő év októberében esedékes rendes szinóduson születhet „mélyebb antropológiai átgondolás a családról, a gyakorlati kérdések megválaszolásával”.

A hetvenhét oldalas munkadokumentum (instrumentum laboris) arra ad választ, hogy mennyire ismerik a hívők az egyház családról szóló tanítását, és mennyire ismeri az egyház a mai világban élő családok helyzetét.


A sajtótájékoztatón Erdő Péter mellett felszólalt Lorenzo Baldisseri bíboros, szinódusi főtitkár, André Vingt-Trois párizsi érsek, delegált elnök, Bruno Forte érsek, rendkívüli titkár, valamint egy olasz katolikus házaspár is.

A háromrészes munkadokumentum első része azt állapítja meg, hogy a hívők nem elég alaposan ismerik az egyháznak a családról szóló tanítását. A mai társadalomban élő hívők „részlegesen” fogadják el az emberi élet védelméről, a születésszabályozásról, a válásról vagy a házasságon kívüli kapcsolatokról szóló egyházi tanításokat.

Ezért „új nyelvezetre, új módozatokra” van szükség az egyház és a családok közötti kapcsolattartásban. A sajtótájékoztató résztvevői hangsúlyozták, hogy a mai családra rányomja a bélyegét az individualizmus kortárs kultúrája, amelyben a gyermek „akadályozza a személyes szabadságot és jólétet”. Ezzel egy időben azonban a gazdasági válság is komoly akadályokat emel a családalapítás elé. A dokumentum a családokat segítő állami politikát sürget.

A második rész kritikus pontként jelöli meg a családok felaprózódását, a családon belüli erőszakot, a gyermekekkel való emberkereskedelmet, a drogtól és alkoholtól való függőséget. A dokumentum kiemeli, hogy a szülőket terhelő fárasztó munka, a migráció, a szegénység, valamint a szabad vasárnap eltörlése kedvezőtlenül hat a családok életére. A szülők és a gyerekek közötti kommunikációt gyakran az internet- és mobiltelefonfüggőség is akadályozza.

Külön fejezet foglalkozik az élettársi kapcsolatban élőkkel és az elváltakkal. A dokumentum nemet mond az azonos neműek házasságára és az azt engedélyező polgári törvényekre, valamint az azonos nemű párok általi örökbefogadásra is. Ugyanakkor elítéli kirekesztésüket, és befogadásukat szorgalmazza. A dokumentum nemet mond a „szexuális identitás megszüntetését” hirdető gender-elméletekre is.

Az őszre meghirdetett rendkívüli szinódus munkadokumentumának utolsó része a gyermekek vallásos nevelésével foglalkozik. A gazdasági, ideológiai válságba kerülő családokban a fiatalok is eltávolodnak a hittől, különösen Európa keleti országaiban. Erdő Péter Románia és Litvánia példáját említette, hangsúlyozva, hogy nemcsak fiatalok, de családanyák is tömegesen vállalnak külföldi munkát úgy, hogy férjüket és gyermekeiket otthon hagyják.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .